Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NESIGURNOST GRAĐANA: U Srbiji nemaju poverenja u elektronske dokumente

Ilustracija: mduls.gov.rs

NESIGURNOST GRAĐANA: U Srbiji nemaju poverenja u elektronske dokumente

Problem je nepoverenje u elektronske dokumente i da mora da se radi na podizanju svesti građana i službenika.

Srbija
Izvor: RTS

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da se zakonom o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju omogućava da elektronski dokumenti imaju istu snagu kao papirni.

Napominje da je problem nepoverenje u elektronske dokumente i da mora da se radi na podizanju svesti građana i službenika.

Tatjana Matić rekla je da ćemo elektronske dokumente moći da koristimo na isti način kao papirne.

"Ovo će imati direktan uticaj i na građane i na privredu i nakon ovog zakona su jako bitni zakoni iz nekih drugih oblasti", napominje Matićeva.

Kaže da je jedan od glavnih iskoraka ovog zakona to što će elektronski dokumenti imati istu pravnu snagu kao i papirni dokumenti.

"Ovaj zakon podrazumeva uvođenje novih usluga od poverenja i to znači da će se u narednom periodu, do šest meseci, utvrditi pružaoci uslaga od poverenja. Upotreba elektronskih dokumenata izaziva nevericu kod mnogih ljudi u verodostojnost tih dokumenta. Za sada svi više veruju papirnom dokumentu", kaže Matićeva.

Dodaje da je sledeći korak uspostavljanje pružaoca usluga od poverenja, odnosno firmi koje će se baviti integritetom tih elektronskih podataka.

"Sigurno da će sve biti brže i jeftinije, efikasnije. Mi smo sa nekim rešenjima otišli i korak dalje, shvatili smo šta opterećuje privredu i građane", objašnjava Tatjana Matić.

Kaže da je problem nepoverenje u elektronske dokumente i da mora da se radi na podizanju svesti građana i službenika.