Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nevladin sektor oštro kritikuje Veliku Britaniju i Hrvatsku

Ilsutracija: YT printscreen

Nevladin sektor oštro kritikuje Veliku Britaniju i Hrvatsku

Prema rečima te nevladine organizacije, te dve zemlje, umesto da usvoje rezolucije o genocidu nad Srbima u Jasenovcu i Jermenima u Turskoj, usporavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji.​

Srbija
Izvor: Agencije

Fond za razvoj demokratije oštro kritikuje odluke Velike Britanije i Hrvatske da uspore Srbiju pri otvaranju poglavlja 23 pregovora sa Evropskom unijom.

Prema rečima te nevladine organizacije, te dve zemlje, umesto da usvoje rezolucije o genocidu nad Srbima u Jasenovcu i Jermenima u Turskoj, odlučile da svojim glasovima na jučerašnjem sastanku Radne grupe za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora (COELA), uspore pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Kako se podseća u saopštenju te nevladine organizacije, Velika Britanija je pre godinu dana podnela rezoluciju o Srebrenici Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja nije usvojena zbog ruskog veta, dok je 10. juna ove godine Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala narodne poslanike Skupštine Srbije da 11. jula osude zločin u Srebrenici i njegovo negiranje, ali i da usvoje Deklaraciju o osudi genocida.

Fond dodaje da se u tom predlogu ne pominje period od 1992. do 13. jula 1995, “koji obuhvata genocid nad Srbima i koji je uzrokovao dalja događanja”.

“Prema imenima objavljenim 30. juna 2005. u dnevnoj štampi, u tom periodu, na tom području, zverski je ubijeno 3.287 Srba, 50 srpskih sela opštine Srebrenica potpuno je razoreno, 126 sela u Podrinju je spaljeno... Prema kriterijumima koje je koristio haški tribunal kod utvrđivanja šta predstavlja genocid, ovde se radilo o nespornom genocidu nad Srbima”, navodi se u saopštenju.

Kako ističe Fond, o tom dešavanjima ostala je i izjava za medije bivšeg komandanta mirovnih snaga u BiH Luisa Mekenzija koji je rekao da je bio tamo i da je znao šta se dešavalo, i da je želeo da pokaže da slika nije crno-bela, odnosno “da "loši" nisu odjednom došli i poubijali "dobre"... Naime, druga strana je odgovorna za smrt onoliko srpskih civila iz okoline Srebrenice, koliko je vojska bosanskih Srba ubila Muslimana u Srebrenici“.

Konstatujući da je Turska izbegavala da događanja u Srebrenici kvalifikuje kao genocid, Fond navodi da je hrvatski zastupnik Tonino Picula, povodom usvajanja predloga Rezolucije o Srebrenici u Evropskom parlamentu, rekao da su žrtve pre 20 godina ubijane oružjem, a da se danas pokušavaju ubiti ćutnjom ili cinizmom visoke politike.

“Da li se radi o ćutnji i cinizmu visoke politike, kada se radi o genocidu nad stotinama hiljada Srba u Jasenovcu, Picula se nije izjašnjavao”, zaključuje se u saopštenju.