Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NIKOLIĆ BEZ PODRŠKE naprednjaka za novi mandat?

Foto: https://twitter.com/predsednikrs

NIKOLIĆ BEZ PODRŠKE naprednjaka za novi mandat?

Prema pisanjima dnevnog lista "Kurir", podrška naprednjaka je izostala kada je reč o Nikolićevoj ponovnoj kandidaturi za predsednika Srbije.

Srbija
Izvor: Kurir

Srpska napredna stranka već razmišlja o svom novom kandidatu za predsedničke izbore 2017. i skoro nikakve su šanse da podrži Tomislava Nikolića u trci za još jedan mandat, pa će on tako, kako je ranije i najavio, posle ove funkcije najverovatnije otići u penziju, saznaje Kurir.

Nikolićeve planove za sledeći mandat pokvarile su afere koje se vezuju za njega, ali i poslednja istraživanja koja su pokazala da je malo onih koji bi zaokružili njegovo ime na glasačkom listiću.

- Tomislav Nikolić će posle četiri godine funkcije na Andrićevom vencu najverovatnije morati da se iseli odatle i da ode u penziju jer je slaba vajda od toga da SNS stane iza njega. Činjenica je da su u SNS svesni da njihov kandidat mora da osvoji dva miliona glasova ako želi da pobedi na predsedničkim izborima, a male su šanse da to pođe Nikoliću za rukom. Otkad je otišao iz SNS, opcija da se vrati u stranku ne dolazi u obzir - kaže sagovornik Kurira.

Da se sprema za penziju ako naprednjaci ne stanu ponovo uz njega, Nikolić je i sam najavio.

- Ne želim da pravim konkurenciju Srpskoj naprednoj stranci i, ako me ona ne podrži, ja se više neću kandidovati za predsednika Srbije - kazao je on, a na pitanje da li bi se povukao iz politike ako bi ta podrška izostala, odgovorio je: „Da“.

Kako ovaj list navodi, Tomislav Nikolić je u intervjuu za Kurir Nikolić je rekao da razmišlja da ode jer mu se sve skupilo:

- Još godinu i četiri meseca imamo do toga, malo je rano za tu odluku. Ali kako da ne razmišljam? Razmišljao sam i kad sam se kandidovao. Kad čovek stari, počinje da razmišlja o onome o čemu kao mlad nije, a to je porodica. I moje prvo zaposlenje bilo je 250 kilometara od Kragujevca. Celog života sam radio izvan svoje kuće. Sada se sve to sakupilo. Imam 63 godine i počinjem da razmišljam o tome koliko će mi godina ostati da ne mislim ni na šta osim na tu decu. Nisam imao porodicu ni kao dete. To mi stalno fali - rekao je tada šef države.

Analitičari: Penzija kao jedina opcija

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je Nikoliću penzija jedina opcija posle iseljenja sa Andrićevog venca.

- Nikolić ima jako nizak rejting, otuda nije realno da ga SNS podrži da uđe u trku za šefa države. Nije prihvatljivo ni da se sam kandiduje jer bi to bio put u sramotan poraz. Bilo bi smešno i da se vrati na neku funkciju u SNS jer se povukao s mesta predsednika stranke. A s obzirom na to da na mestu predsednika države nije pokazao rezultate, nije ostavio mesta ni da dobije neku funkciju u izvršnoj vlasti - kaže Anđelković.

Politički analitičar Branko Radun ocenjuje da, ako odustane od kandidature, Nikolić nema neku naročitu političku perspektivu.

- Više ima razloga protiv podrške jer Nikolić ima jako slab rejting, mali autoritet, a i imidž mu je loš. Po svakom parametru stoji slabo i ne predstavlja kandidata koji može da pobedi lako. Bez podrške SNS nema šanse da pobedi uopšte. Bio je pasivan ove četiri godine mandata, za četiri godine nismo videli neku političku delatnost predsednika, ali iako je imao prostora da se pokaže, nije uspeo da se nametne. Bilo je medijskih gafova i mediji mu nisu bili naklonjeni - kaže Radun.