Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nikolić Đinpingu: Pomozite nam da počnemo da radimo

Foto: RTS Screenshot

Nikolić Đinpingu: Pomozite nam da počnemo da radimo

Smatram ostvarenjem svog sna da povežemo narode Kine i Srbije u želji da svi živimo bolje, rekao Nikolić kineskom predsedniku Đinpingu

Srbija
Izvor: B92.net

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je kineskom kolegi da Srbiji nije potrebna nikakva pomoć, osim pomoći da počne da radi.

On je to istakao uoči razgovora “oči u oči“ sa Sijem Đinpingom, koji se održava drugog dana posete Srbiji kineskog lidera, u Palati “Srbija“.

“Već nekoliko dana živim u velikom uzbuđenju zbog vašeg dolaska. To smatram ostvarenjem svog životnog sna, da povežemo narode Kine i Srbije u želji da svima omogućimo bolji život. Vaša uloga je tu nezamenljiva“, rekao je Nikolić.

On je konstatovao da je Kina velika država koja nema sukob ni sa kim.

“Kina, kao i Srbija, nikada nikog nije napadala i to je država koja iz osnova menja svetski ekonomski poredak, a ne meša se u politiku ili u vojne sukobe. Ja mislim da je veliki deo čovečanstva vama zahvalan na tome. Mi smo vaš pouzdani partner, na osnovu prijateljstva koje su zasnovali naši preci. Mi ćemo se truditi da produbimo to za sva vremena i da ostavimo našoj deci“, dodao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo dve zemlje će biti produbljeno i novim ekonomskim odnosima.

“Srbija je zemlja kojoj ne treba nikakva pomoć, treba joj samo pomoć da počne da radi. Mi očekujemo da vi to možete da nam omogućite. A, onda će nam biti otvorena sva tržišta. I vi i mi imamo mnogo prijatelja u svetu“, zaključio je Nikolić.

Kineski predsednik je potom istakao da se potpuno slaže sa NIkolićem i da u ovom trenutku uživa u gostoprimstvu i toploj atmosferi u Srbiji.

“Spremni smo da uložimo napore da učvrstimo prijateljstvo naših strana koje su uspostavile stare generacije. Spremni smo da podignemo dalje nivo naših prijateljskih odnosa, potpisaćemo zajedničku izjavu o strateškom partnerstvu, a pre nekoliko godina smo potpisali izjavu o produbljivanju naših odnosa“, podsetio je Đinping.