Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nikolić: Prijateljstvo nam je jako kao Kineski zid

Foto: twitter.com

Nikolić: Prijateljstvo nam je jako kao Kineski zid

Nikolić je rekao da političke promene u Srbiji ne mogu da prekinu tradicionalno prijateljske odnose Srbije i Kine

Srbija
Izvor: Sputnjik

U intervju za kinesku novinsku agenciju "Sinhua" predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da poseta njegovog kolege Si Đinpinga predstavlja novu etapu u prijateljskim odnosima Srbije i Kine, te da je ovo šansa za proširenje ekonomske saradnje dve zemlje.

- Na naše večno prijateljstvo ne mogu uticati promene predsednika ili premijera - rekao je Nikolić i naglasio da je, od izbora za predsednika Srbije 2012. godine, posvećivao veliku pažnju odnosima sa Kinom.

Nikolić je istakao da ima velika očekivanja od predstojeće posete Si Đinpinga i veruje da će ona ojačati i dodatno promovisati razvoj bilateralnih odnosa, prenosi Fonet.

- Srbija i Kina su 2009. godine potpisale deklaraciju o strateškom partnerstvu - podsetio je Nikolić, koji očekuje da će posetom predsednika Đinpinga političke i ekonomske veze dve zemlje biti dodatno ojačane.

Prema rečima Nikolića, sveobuhvatni razvoj bilateralnih odnosa i politička i ekonomska saradnja proteklih godina pomogli su Srbiji da poveća svoj međunarodni značaj.

Srbija i Kina međusobno se podržavaju u pitanjima koja se odnose na njihove najvažnije interese, rekao je Nikolić.

On je podsetio da pomoću kineskih kredita dve države sarađuju na mnogim infrastrukturnim projektima, uključujući auto-puteve, mostove i energetska postrojenja.

Nikolić je sugerisao da kineski preduzetnici razmotre mogućnost ulaganja u industriju i proizvodnju hrane u Srbiji, jer su to oblasti koje brzo rastu, a izrazio je i nadu da bi dve države mogle da povećaju komunikaciju i saradnju u nauci, tehnologiji, kulturi i umetnosti.

Ističući da je srećan što vidi da se bilateralna saradnja odvija tako dobro, Nikolić je ocenio da prijateljstvo ne može da meri novac, već samo vreme i istorija.

- Naše prijateljstvo je jako kao Kineski zid - zaključio je Nikolić.