Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nikolić: Zakopavaju jame u koje su ustaše zakopavale Srbe

Tomislav Nikolić/ Foto: crna.gora.me

Nikolić: Zakopavaju jame u koje su ustaše zakopavale Srbe

"Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama, bez podrške civilizovanog, antifašističkog i antinacistickog dela čovečanstva"

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je ukidanje presude Alojziju Stepincu pritisak na papu, kao i da on lično priprema dokaze o hrvatskom kardinalu.

Nikolić je na sajtu Predsedništva objavio da će materijal predočiti delegaciji SPC, a zatim i komisiji u Vatikanu.

- Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama, bez podrške civilizovanog, antifašističkog i antinacistickog dela čovečanstva - kaže Nikolić.

Nikolić je rekao i da je dobio uveravanja od pape Franje da neće biti žurbe sa odlukom o kanonizaciji Stepnica, zato što bi on bi bio prvi hrišćanski svetac koga SPC i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale.

Predsednik Nikolić podseća da Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH tako i u "današnjem pravnom sledbeniku te ustaške države".

- Osuđen je u Jugoslaviji, a Srbija je naslednik i pravni sledbenik svih Jugoslavija, i sa tim su saglasne sve novostvorene države, bivše članice Jugoslavije i Srbije i Crne Gore - zaključuje predsednik Srbije.

Zagrebački Županijski sud je u celosti poništio presudu kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

Stepinac, koji je ključni kamen spoticanja u odnosima SPC i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i važan faktor tenzije u odnosima Srbije i Hrvatske, osuđen je 1946. godine na 16 godina zatvora.