Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NIKOLIĆ ŽELI DOBRE ODNOSE sa Hrvatskom, bez destabilizacije BiH

Foto: twitter.com

NIKOLIĆ ŽELI DOBRE ODNOSE sa Hrvatskom, bez destabilizacije BiH

Nikolić je dodao da jedino narod koji živi BiH ima moć da stabilizuje tu državu.

Srbija
Izvor: Agencije, Sputnjik.rs

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da srpska politika nije licemerna, te da Beograd želi odbre odnose sa Hrvatskom.

On je dodao i da Srbija želi Bosni i Hercegovini svu sreću, ali da ta zemlja ni 21 godinu nakon potpisivanja sporazuma u Dejtonu nije uspela da postane država, uz garant da zvanični Beograd neće učiniti ništa što bi moglo da destabilizuje našeg suseda.

Nikolić je dodao da jedino narod koji živi BiH ima moć da stabilizuje tu državu.

"Bosna i Hercegovina je država, Hrvatska je država, Srbija je država i gradim svoju politiku na tome da poštujem članice UN i očekujem da članice UN poštuju nas. I kao što poštujem tuđe granice, očekujem, sa pravom, da svako poštuje granice Srbije, one u kojima je Srbija članica UN", rekao je Nikolić za Sputnjik.

Prvi čovek Srbije se osrvrnuo i na depešu sa koje su SAD skinule oznaku tajnosti i na osnovu koje se sumnja da su se bivši predsednici Jugoslavije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, dogovarali o podeli BiH, rekavši da pokojni predsednik naše zemlje nikom nije pričao o čemu je pregovarao sa Tuđmanom i liderom bosanskih Bošnjaka Alijom Izetbegovićem.

„Slobodan Milošević nikoga nije upoznao sa svojim razgovorima sa Izetbegovićem i Tuđmanom i bilo je loše što je sam vodio tu politiku. Ali sećam se da se u to vreme govorilo o nekakvim mapama podele BiH crtanim na salvetama. Dakle, možda je to moguće, ako to potvrđuju pronađeni dokumenti koje je slao ambasador SAD. Onda je to najverovatnije tačno“, kaže predsednik Nikolić.

U vreme kada je rat još trajao ili neposredno po njegovom okončanju, govoriti o podeli BiH bilo bi ravno izdaji, smatra srpski predsednik, dok bi mnogi danas rekli da je to bila dobra ideja, ocenivši da ne želi da se vraća na tu temu.