Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NOVA INTERNET PREVARA: Na fejsbuku oštetio ljude za skoro 900.000 dinara da bi se kladio!

Ilustracija: pixabay.com

NOVA INTERNET PREVARA: Na fejsbuku oštetio ljude za skoro 900.000 dinara da bi se kladio!

Osumnjičeni je od oštećenih, kako se sumnja, tražio da mu uplate novac na više njegovih on-lajn naloga za sportsko klađenje koje je otvorio u jednoj od kladionica.

Srbija
Izvor: Agencije

Policija je uhapsila T.S. zbog sumnje da je hakovao fejsbuk profile građana pomoću lažnog naloga i tako oštetio ukupno 15-oro ljudi za skoro 900.000 dinara.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova T. S. se tereti da je od juna do avgusta 2016. hakovao profile korisnika društvene mreže fejsbuk i sa tih profila slao poruke prijateljima oštećenih čije je profile preuzeo.

Lažno se predstavljajući kao pravi vlasnik Fejsbuk naloga, u porukama je navodio da mu hitno treba novac.

Osumnjičeni se tereti za krivična dela računarska prevara, pravljenje, pribavljanje i davanje drugom sredstava za izvršenje krivičnih dela protiv bezbednosti računarskih podataka i falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica.

On je uhapšen u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

T. S. se sumnjiči da je na fejsbuku, korišćenjem metode "phishing-a", navodio korisnike te društvene mreže da otvore lažnu veb stranicu "Facebook logo", koju je prethodno kreirao i da ukucaju svoju šifru odnosno da se loguju na svoj Fejsbuk nalog.

Na taj način, osumnjičeni je neovlašćeno preuzeo i promenio njihove pristupne šifre za Fejsbuk naloge i njima upravljao bez znanja stvarnih vlasnika.

Sumnja se da je T.S. sa tih profila slao poruke prijateljima oštećenih da mu hitno treba novac, lažno se predstavljajući kao pravi vlasnik profila, u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Osumnjičeni je od oštećenih, kako se sumnja, tražio da mu uplate novac na više njegovih on-lajn naloga za sportsko klađenje koje je otvorio u jednoj od kladionica.

Pojedinim oštećenim osobama je tražio da mu pošalju identifikacione podatke svojih platnih kartica ili fotografije njihovih platnih kartice, kako bi navodno vratio novac koji mu je uplaćen, pravdajući to greškom, pa je tako došao do svih podataka na platnoj kartici, koje je zloupotrebio i sa njima vršio on-line plaćanje, kladeći se na rezultate sportskih događaja u sportskim kladionicama.

Na taj način osumnjičeni je oštetio 15 osoba, za 886.840 dinara.

Zbog sumnje da postoji više oštećenih policija poziva sve građane koji su na taj način prevareni da se direktno jave policijskim službenicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala na telefone: 011/ 27 43 927 i 011/ 27 43 918 ili na elektronsku adresu Posebnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala vtk@beograd.vtk.jt.rs.