Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NOVA MINISTARKA se zalaže za promenu Ustava do kraja 2017!

Nela Kuburović/ Foto: mpravde.gov.rs

NOVA MINISTARKA se zalaže za promenu Ustava do kraja 2017!

Usklađivanje domaćeg pravosuđa sa evropskim, ili samo obećanje?

Srbija
Autor: Agencije

Novoizabrana ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će se novi tim tog ministarstva truditi da Ustav Srbije bude izmenjen do kraja 2017. godine.

Prema njenim rečima, pre promene Ustava mora biti promenjen i način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

„Izmena ustava nije isključivo u nadležnosti ministarstva, to je stvar jednog šireg konsenzusa“, rekla je Kuburović i podsetila da je promena Ustava predviđena i Akcionim planom za poglavlje 23.

Kuburović je za B92 rekla i da u pogledu izmene Ustava predstoji i izmena članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Prema njenim rečima akcionim planom takođe je predviđeno da mora doći i do povećanja nezavisnosti sudova i postupka izbora nosilaca pravosudnih funkcija, pošto je bilo primedbi o prevelikom uplitanju izvršne vlasti u sam proces izbora.

Ona je navela i da u Srbiji ima više od 1,5 miliona nerešenih sudskih predmeta, najviše u izvršnoj materiji.

„Imamo više od milion nerešenih sudskih predmeta i to najviše u izvršnoj materiji. Primenom novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju koja je počela 1. jula, uspeli smo da smanjimo za 600.000 predmeta i samim tim ih rasterećujemo“, rekla je Kuburović.

Povodom obnove Palate pravde, ona je izrazila nadu da će radovi trajati dve godine i da će sve biti gotovo u zadatom roku, do kraja 2018. godine.