Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Novi muftija: Otcepljenje Kosova nikom nije donelo dobro

Foto: www.slobodna-bosna.ba

Novi muftija: Otcepljenje Kosova nikom nije donelo dobro

Šta smo dobili odvajanjem Kosova, ili eventualnom podelom RS? Ništa od toga nisu videli ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci, kaže mufitja srbijanski za "Novosti"

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Otcepljenje Kosova nikome nije donelo dobro. Koliko je tamo srpskih svetinja koje su očuvane kroz vekova, čak i pod vlašću Turske. Danas se to našlo u okviru nekakve samostalne države u kojoj se ne poštuju oni koji ispovedaju tu veru, rekao je novi srbijanski muftija Abdulah Numan za "Novosti".

On je još naglasio da ni podela Republika Srpske o kojoj neki pričaju ne bi bila dobra i da bi izazvala dalje potrese i nemire u okruženju.

- Nisam političar, niti to nameravam da budem. Ali šta smo dobili od odvajanja Kosova ili podelom Bosne i Hercegovine na RS i Federaciju BiH? Ništa od toga nisu videli ni Srbi, ni Hrvati ni Bošnjaci. Čak je i ateista i diktator Tito uspeo da Bosnu dovede u stanje kakve-takve tolerancije i verskog suživota, koji je danas gotovo nezamisliv.

Numan ističe da su svi narodi bivše Jugoslavije "ljudi jednog korena" i gotovo identičnog jezika i da bi trebalo da što pre ponovo žive zajedno. Podele, rampe i granice, prema njemu, put su ka njihovom uništenju.

- Usitnjenost država i brojne granice ne mogu da opstanu ni fizički, psihički niti finansijski. One su isekle dušu regiona, koju će narodi moći da iscele samo ako se manu insistiranja na razlikama, sitnog interesa i lažnog patriotizma. Trebalo bi jasno da kažemo da Srbi, Hrvati i Bošnjaci nisu nikakvi koljači ili ubice, kakvima ih Evropa često doživljava. Moramo biti ljudi, braća, čvrsto opredeljana za mir i oproštaj - smatra muftija srbijanski.