Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Novi Pazar: Imala TUBERKOLOZU, A PORAĐALA ŽENE

Foto: sandzakpress.net

Novi Pazar: Imala TUBERKOLOZU, A PORAĐALA ŽENE

Babica obolela od tuberkoloze porađala je mesecima žene u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, zbog čega će sva novorođenčad u gradu biti testirana na tu opasnu zaraznu bolest!

Srbija
Izvor: Informer

Sve je otkriveno kada se babica S. M. onesvestila između boksova sa bebama. Prvobitno joj je dijagnostifikovan rak pluća, da bi naknadnim pregledima u Kragujevcu bilo utvrđeno da boluje od tuberkoloze.

Ova informacija izazvala je paniku među roditeljima novorođenih beba, pa će sva deca rođena u poslednja tri meseca biti podvrgnuta dodatnim pregledima.

- Ta žena se dugo osećala loše, ali niko nije znao šta joj je, dok se nije srušila i onesvestila. Prvo joj je dijagnostifikovan rak, a zatim je usledio novi šok - utvrđeno je da ne boluje od kancera, već od tuberkoloze - kaže izvor Informera iz Opšte bolnice.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić rekao je da je do sada pregledano 60 beba i da su njihovi rezultati negativni.

- Preduzeli smo sve preventivne i druge mere, obavljamo preglede i do sada nismo dijagnostikovali nijedan slučaj tuberkuloze kod beba. Radimo i PPD testove, a dnevno očitamo po 19 rezultata - rekao je Spahić.

Bolnica je svim roditeljima poslala pisane pozive da se jave na konsultacije i preglede. Bolnici mnogi roditelji zameraju što ih nisu obavestili putem medija nego su to uradili "preko koverti i poziva".

- Ti pozivi su dva-tri dana putovali do nas. Trebalo je da pošalju obaveštenje putem medija, da mnogo brže reaguju, a ne ovako sporo kao da ih ne zanima. Neverovatno je da tu babicu niko nije kontrolisao, danima je bila bolesna i kašljala i radila sa bebama. Na kraju joj kažu da ima rak, daleko bilo. Nju ne krivimo, kriva je uprava bolnice - rekao je E. Z, roditelj jedne bebe koja još čeka na PPD test.

Direktor Opšte bolnice Mirsad Đerlek nije komentarisao ovaj događaj.