Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Novi Sad pobednik! SRBIJA IMA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE!

Novi Sad, Petrovaradinska tvrđava/ Foto: flickr.com

Novi Sad pobednik! SRBIJA IMA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE!

U Briselu je pala odluka! Najveći grad u Vojvodini proglašen je Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu.

Srbija
Autor: Nova borba

"Nakon finalne prezentacije projekta 'Novi Sad 2021', koju je danas u Briselu održala novosadska delegacija, panel nezavisnih eksperata doneo je istorijsku odluku da prvi grad van Evropske unije koji će poneti titulu bude upravo Novi Sad!", navodi se u saopštenju Grada Novog Sada.

Danas su predstavnici uključeni na projekat "Novi Sad 2021" odbranili kandidaturu nakon višesatnog usmenog predstavljanja aplikacije. U novosadskom timu bio je veliki broj umetnika, profesora, urbanista i kustosa, koju su predvodili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada za EPK 2021 Nemanja Milenković.

"Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da smo centar kulture! Mnogo je truda, ideja, kreacija, ličnih impresija skrojenih u umetnička dela, satkano u duh našeg lepog Novog Sada, i konačno je stigla potvrda naše izvanrednosti sa najvišeg nivoa u Evropi. Dobijanje titule Evropske prestonice kulture otvara nova velika vrata za dalji razvoj Novog Sada ali i cele naše zemlje, i ne samo u oblasti kulture", istakao je prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević.

"Projekat Novi Sad 2021 osmišljen je kao platforma za razvoj kulturnih i kreativnih potencijala Grada koji za cilj ima da osnaži kulturnu vitalnost grada, omogući urbanu regeneraciju, te poboljša internacionalni ugled i turističku ponudu Novog Sada", zaključuje saopštenje iz Grada Novog Sada.