Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Novi tužilac ZA RATNE ZLOČINE sledeće nedelje

Ilustracija: pixabay.com

Novi tužilac ZA RATNE ZLOČINE sledeće nedelje

Srbija bi, prema najavi premijera Aleksandra Vučića naredne sedmice trebalo da dobije novog tužioca za ratne zločine.

Srbija
Izvor: Tanjug

Predlog vlade za izbog novog tužioca još nije stigao u parlament, kažu u Skupštini Srbije, koja treba da ga izabere.

Novi tužilac za ratne zločine mogao bi da bude jedan od tri kandidata koje je Vladi Srbije krajem septembra predložilo Državno veće tužilaca, a na toj listi su: Snežana Stanojković, Milan Petrović i Dejan Terzić.

Stanojković trenutno radi kao zamenik Tužioca za ratne zločine, Petrović je vd rukovodioca Tužilaštva, a Terzić je sudija Apelacionog suda u Novom Sadu.

Vlada parlamentu treba da predloži jednog ili više kandidata za tužioca, a onaj koji dobije većinu glasova od 250 poslanika biće izabran za novog Tužioca za ratne zločine.

Pred novim tužiocem biće veliki posao, a on će, između ostalog, sarađivati i sa šefom kancelarije specijalizovanog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Dejvidom Švendimenom.

Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji jedino je koje još nema svog šefa, jer je Vladimir Vukčević, koji je do 1. januara 2016. bio prvi čovek tužilaštva, početkom godine formalno ispunio zakonske uslove za odlazak u penziju.

Krajem decembra prošle godine sproveden je postupak za izbor tužioca za ratne zločine, ali on nije izabran jer nijedan od pet kandidata nije dobio dovoljan broj glasova u parlamentu.

Prema Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postpuku protiv učinilaca ratnih zločina, Tužilaštvo za ratne zločine i Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu su posebni pravosudni organi za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije.