Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NOVINE U ZAKONU: Usvojena uredba o poslovima koje deca NE SMEJU da rade

Foto: Pixabay

NOVINE U ZAKONU: Usvojena uredba o poslovima koje deca NE SMEJU da rade

U svetu 168 miliona dece radi najteže i opasne poslove, koji ugrožavaju njihov psihofiziči razvoj, upozoravajući je podatak na Svetski dan borbe protiv zloupotrebe dečijeg rada.

Srbija
Izvor: Tanjug

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju opasnog rada za decu, koja predstavlja listu poslova koje deca nikako ne bi smela da rade. Uredba će se primenjivati od 1. januara naredne godine.

"Uredbu sprovode sve nadležne inspekcije od Inspekcije rada do Inspekcije socijalne zaštite. Gde god da se pronađe dečji rad, u bilo kojoj oblasti života, neka od inspekcija ima pravo da reaguje. Naravno, kada je poslodavac u pitanju to je Inspekcija rada. Kazne su predviđene i Zakonom o radu. Kazne se kreću do 1.500.000 dinara", kaže ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao da je u okviru akcije ministarstva u borbi protiv fenomena dece ulice prepoznato, otkriveno i sa beogradskih ulica sklonjeno 74 dece, dok je zaključno sa aprilom ove godine sklonjeno 26 dece.

"Sve naše institucije su angažovane u borbi protiv fenomena dece ulice i zato smo osnovali 115 timova u centrima za socijalni rad koji se bave upravo ovim fenomenom", rekao je Vulin na konferenciji povodom povodom Svetskog dana borbe protiv zloupotrebe dečjeg rada.

Dodajući da u tome imaju aktivnu pomoć MUP-a, istakao je da je ipak glavni teret na centrima za socijalni rad.

Naveo je da su neka od dece trajno oduzeta roditeljima i da su smeštena u institucije ili u hraniteljske porodice, da su neka oduzeta privremeno, a da su neki vraćeni u biološku porodicu sa kojom se radi na osnaživanju, ali i kako bi razumeli šta nije prihvatljivo kao oblik ponašanja.