Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NOVO POGLAVLJE u odnosima Srbije i Kazahstana

Foto: Tomislav Nikolić/Twitter

NOVO POGLAVLJE u odnosima Srbije i Kazahstana

Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev stigao je u Srbiju, a danas će se sastati sa premijerom i predsednikom Srbije.

Srbija
Autor: NB

Nazarbajev će u Srbiji ostati tri dana, a prvi zvanični sastanci počinju danas. Srpski i Kazahstanski predsednici pristvovaće otrkivanju biste Žambilu Žabajevu, a tokom svoje posete Nazarbajevu će biti uručen Orden prijateljstva prvog stepena. Nikolić je uoči posete rekao da očekuje otvaranje novog poglavlja u ekonomskim odnosima, te da je Nazarbajev veliki prijatelj sprskog naroda.

Kazahstanski predsednik će se odvojeno sresti i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon toga biće potpisano pet sporazuma između dveju država u oblasti pravosuđa o učešću Srbije na izložbi „Ekspo“ koja će se održati 2017. godine u Astani. Svoju saradnju u oblasti poljoprivrede potvrdiće sporazumom AP Vojvodina i jedan kazahstanski region.

Mešovite komisije dveju zemalja razgovaraće o konkretnim protejktima u privredi, kulturi, turizmu. Jedna od najvažnijih stvari o kojoj će dve delegacije razgovarati jeste i zaključak sa sastanka tih komisija o bescarinskom izvozu „Fijata 500L“ na tržište Evroazijske unije koju čine Rusija, Belorusija, Kirgistan, Jermenija i Kazahstan. Podsetimo, kazahstanski ministar privrede Kuandin Bišimbajev je nakon sastanka mešovite komisije dveju zemalja rekao da će Kazakstan podržati bescarisnki izvor „Fijata".

Prvi sastanak mešovite komisije dveju zemalja odžan je juče, a nakon sastanka srpski ministar privrede Goran Knežević je rekao da se u svim segmentima privrede može ostvariti iskorak.

Srbija i Kazahstan dobre odnose imaju već 20 godina. Ta zemlja principijelno stoji na stavu da ne prizna samostalnost Kosova, što su potvrdili glasajući protiv prijema Kosova u Unesko. Ovo je prva poseta Nazarbajeva Srbiji od kada je Kazahstan postao samostalna država.