Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NOVO ZANIMANJE U SRBIJI: Profesionalni upravnik zgrade

Ilustr/ Foto: wikimedia

NOVO ZANIMANJE U SRBIJI: Profesionalni upravnik zgrade

Ispiti za dobijanje licence, u organizaciji Privredne komore Srbije, već su počeli.

Srbija
Izvor: RTS

Nataša Todorović, službenica iz Kraljeva, jedan je od 226 kandidata koliko je ovih dana polagalo pismeni deo ispita za sticanje licenca za profesionalnog upravnika stambenih zgrada.

"Ispit za profesionalnog upravnika nije nimalo lak. Obuhvaćeno je dosta raznih oblasti, od samog zakona, komunikacije, kulture stanovanja, energetske efikasnosti, protivpožarne zaštite. Uverena sam da posedujem dovoljno iskustva i znanja za obavljanje tog posla", kaže Nataša Todorović.

Natašin kolega Jovan Obrenović smatra da su odredbe Zakona o stanovanju i održavanju objekata jasne i da ih samo treba dosledno primenjivati. Po njegovom mišljenju posao profesionalnog upravnika je u velikoj meri sličan direktorskoj funkciji jer kao što osnivač firme donosi odluke a direktor firme organizuje i realizuje odluke, takav princip treba da važi i u upravljanju zgradom.

Vlasnici stanova od profesionalnih upravnika očekuju dobre rezultate, mada kako ističe Ljubomir Jovanović, upravnike čeka veliki rad, upornost i entuzijazam budući da su stambene zgrade u lošem stanju, a jedan od razlogaa je velika neodgovornost prema imovini, posebno zajedničkoj.

Ima mišljenja da će javna preduzeća gradska stambena i profesionalni upravnici biti konkurenti u poslu s čime se ne slaže Dragana Bikić, direktorja Javnog preduzeća Gradsko stambeno Kraljevo.

"Javno preduzeće Gradsko stambenno može da bude samo partner u važnom poslu budućum profesionalnim upravnicima iz razloga što je javno preduzeće gradsko stambeno bavi održavanjem zgrada što nije posao profesionalnih upravnika. Njihov posao je da upravljaju stambenim i stambeno-poslovnim zgradama, jasno", kaže direktorka Bikić.

Za kandidate koji polože pismeni deo ispita biće organizovan usmeni ispit. Uspešnim okončanjem ispita budući profesionalni upravnici stiču licencu za obavljanje te profesije.