Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Novosti: Vučić 1. jula čita ekspoze

Foto: Tanjug/ screenshot

Novosti: Vučić 1. jula čita ekspoze

Novosti prenose da je mandatar Aleksandar Vučić zacrtao 1. jul kao termin za izlaganje ekspozea Vlade, a do 3. jula bi novi ministri trebalo da polože zakletvu

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Parlamentarna rasprava o izboru nove vlade Srbije koju će da predvodi Aleksandar Vučić trebalo bi da počne 1. jula - saznaju "Novosti".

Prema navodima ovih novian, premijer jev odredio u svom kalendaru da tog dana pred poslanicima iznese ekspoze za četvorogodišnji mandat i predloži novi ministarski tim.

Žustra polemika mogla bi da potraje i dva dana, ali će definitivno ceo posao, zaključno sa polaganjem zakletve ministara pred Skupštinom, biti završen do 3. jula.

Taj datum je juče zacrtao i mandatar Vučić najavivši da će tog dana, posle izbora Vlade, otputovati u Pariz gde će učestvovati na međunarodnoj konferenciji na kojoj će govoriti i ostali evropski zvaničnici:

- Sve će biti gotovo pre 3. jula. Vlada će u Skupštini Srbije dobiti više nego dovoljnu većinu.

Pored koalicionog sporazuma sa SVM, očekuje se da lider SNS brzo zacementira i dogovor sa dosadašnjim partnerima iz SPS, koji će, po svemu sudeći, imati predstavnike i u novom kabinetu.

Lider socijalista Ivica Dačić potvrdio je juče za "Novosti" da očekuje Vučićev poziv na drugi krug razgovora:

- Spremni smo da nastavimo saradnju sa SNS jer je to u interesu građana Srbije i političke stabilnosti u zemlji. O kadrovskim rešenjima i raspodeli resora još nismo razgovarali jer je prvenstveno na mandataru da odabere svoj tim.

Balint Pastor, šef poslanika SVM, kaže za "Novosti" da oni očekuju da se u narednom krugu pregovora sa premijerom konkretizuje koalicioni sporazum:

- Nećemo imati ministre, ali smo zainteresovani da naši ljudi učestvuju u radu resora poljoprivrede, zdravstva, infrastrukture i prosvete.

Očekuje se da će deo nove izvršne vlasti biti i stranka Muamera Zukorlića, Rize Halimija, a da će Vučić obaviti još jednu rundu razgovora sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem pre nego što odluči da li će i on ući u novi Vladin tim.