Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Novosti: Vučić sa Kolindom u Vukovaru

Foto: Tanjug

Novosti: Vučić sa Kolindom u Vukovaru

Vučić će se sastati sa hrvatskom predsednicom u ponedeljak, što se karakteriše kao korak ka otopljavanju odnosa

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Srpski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sastaće se u ponedeljak, 20. juna - ekskluzivno saznaju "Novosti".

Planirano je da Vučić i šefica hrvatske države obiđu rodnu kuću čuvenog naučnika Milutina Milankovića, gde će položiti vence, a predviđena je i zajednička poseta Vukovaru.

Ovaj iznenadni susret trebalo bi da otvori novu stranicu u odnosima dveju država i da pokaže da su i Srbija i Hrvatska spremne da prevaziđu nesuglasice iz prošlosti, zbog kojih je saradnja u poslednjih nekoliko meseci spuštena na veoma nizak nivo.

Sastanak se organizuje nakon nedavne hrvatske blokade evropskog puta Srbije, pa se iz Zagreba očekuje poruka da ćemo ubuduće moći da računamo na podršku suseda. A zajednički stav biće da dve države imaju mnogo više onoga što ih povezuje, nego što ih razdvaja.

Očekuje se da će tokom susreta biti pokrenuta i pitanja nestalih, povratka kulturnog blaga, ali i zaštita srpske i hrvatske manjine.

Izvori "Novosti" tvrde da je predsednica Kolinda Grabar Kitarović preuzela inicijativu otopljavanja odnosa sa Beogradom, jer je dosadašnja hrvatska vlada radila upravo suprotno, povlačeći poteze, pogotovo na međunarodnom planu, koji su ih dodatno pogoršavali. To se pre svega odnosi na pokušaje blokade otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU, ali i zapaljive izjave oko lidera radikala Vojislava Šešelja.