Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nulandova Srbiju vidi kao partnera, Vučić želi još bolje odnose sa SAD

Viktorija Nuland i Aleksandar Vučić/ Foto: tanjug.rs

Nulandova Srbiju vidi kao partnera, Vučić želi još bolje odnose sa SAD

Nuland je posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da su SAD ponosne jer mogu da imaju Srbiju za partnera.

Srbija
Autor: Agencije

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je tokom posete Beogradu da Sjedinjene Američke Države razumeju tradicionalno čvrste veze Srbije i Rusije, kao i da SAD ne vidi nikakvu kontradikciju u tome da zvanični Beograd ima dobre odnose sa Ruskom Federacijom i njenom zemljom.

Nuland je posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da su SAD ponosne jer mogu da imaju Srbiju za partnera.

"Razumemo da Srbija ima dugotrajnu saradnju i da su njene veze s Rusijom čvrste. Ne vidimo kontradikciju u tome da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Sjedinjenim Državama. Nikad ne bismo ni pomislili da od partnera i saveznika tražimo da bira stranu", poručila je Nuland.

Ona je naglasila da će SAD "uvek biti tu i podržavati Srbiju na njenom evropskom putu".

Takođe je visoko vrednovala ulogu koju, kako je rekla, Srbija ima u regionu, regionalnim inicijativama i pomirenju.

Pomoćnica američkog državnog sekretara izjavila je i da SAD smatraju veoma važnim i nastavak dijaloga Beograda sa Prištinom.

SAD su izuzetno ponosne što joj je Srbija partner, kao i na to što nastavlja na putu demokratskih reformi, ka jačanju vladavine prava, slobode medija i stvaranju povoljnog okruženja za strana ulaganja.

Ovo je treća godina u nizu kako tokom jula imamo interagencijsku turu po Balkanu, rekla je Nuland, konstatujući da se Beograd uvek nađe na toj ruti kada se obilaze zemlje Balkana.

Vučić: Srbija želi još bolje odnose sa SAD

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima dobre odnose sa SAD, ali da želi da ih i dalje razvija, a na posvećenosti tom cilju posebno je zahvalio i pomoćnici državnog sekretara SAD Viktoriji Nuland, koja je danas bila u službenoj poseti Beogradu.

Kako je na zajedničkoj pres konferenciji rekao premijer, razgovaralo se na četiri nivoa i o važnim temama, pre svega o bilateralnim odnosima, političkim i ekonomskim, a u okviru toga Srbija je izrazila interesovanje za većim prisustvom investitora iz SAD.

"Mislimo da možemo da privučemo još investitora u Srbiju, uradićemo sve da u okviru vladavine prava poboljšamo pravnu sigurnost i privučemo još investitora", naglasio je Vučić, ocenivši da su političcki odnosi dve zemlje vrlo dobri i da mogu biti još bolji.

Drugi nivo razgovora odnosio se na zahvalnost Srbije SAD za podršku koju našoj zemlji pružaju na evropskom putu, pa je Vučić najavio da će Vlada Srbije biti predstavljena na najvišem nivou 18. jula u Briselu, kada poglavlja 23 i 24 budu i zvanično otvorena.

"To otvaranje poglavlja dugujemo i prijateljima iz SAD koji su to uvek podržavali", istakao je Vučić.

Važna tema za Srbiju je regionalna stabilnost, ocenio je Vučić, dodajući da je i o tome razgovarao sa Nulandovom.

Srbija će još mnogo da ulaže u stabilnost

Srbija će nastaviti da ulaže mnogo napora u poboljšanje odnosa Srba i Bošnjaka, jer je za nas stabilnost BiH i celog regiona od ključnog značaja, poručio je predsednik Vlade.

"Pred nama je težak period vezan za godišnjicu Oluje, jer Hrvati slave, a Srbi žale... To se nije promenilo i neće u decenijama pred nama, ali mislim da se moze promeniti odnos prema buducnosti", istakao je Vučić.

Rekao je da sa njom večeras nije posebno razgovarao o godišnjicama zločina u Srebrenici i akcije "Oluja", a da jedino što može da kaže u ime Srbije jeste da ćemo i dalje nastaviti da ulažemo mnogo u regionalnu stabilnost, te dodao da su u tom smislu razgovori sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović od velikog značaja za oba naroda.

Kaže i da je Srbija danas poštovala odluku Bošnjaka da niko od njenih zvaničnika nije dobrodošao u Srebrenici i da nam je zato žao.

Srbija će nastaviti ulogu partnera

Predsednik Vlade poručio je da se Srbija ponaša kao partner u mnogim mirovnim operacijama širom sveta i da je u tom smislu i pružila pomoć u relokaciji dva zatvorenika iz američkog vojnog zatvora Gvantanamo.

Vučić je podsetio da su tu pomoć već pružile Nemačka i mnoge zemlje u regionu, te da je ta praksa uobičajena.

"Mi se ponašamo kao partneri i u mnogim operacijama širom sveta. Sa takvom ulogom partnera Srbija će nastaviti. To govori dobro o našoj zemlji i to je dobar signal za neko buduće zajedničko delovanje", rekao je Vučić i zahvalio američkom predsedniku Baraku Obami na porukama vezano za dvojicu zatvorenika.

Nuland je premijeru Srbije zahvalila i u ime predsednika SAD Baraka Obame na odluci da Srbija pomogne da se relociraju dva nekadašnja zatvorenika iz američkog vojnog zatvora Gvantanamo Bej, i što se time, kako je rekla, pridružila ostalim evropskim zemljama koje pomažu da se ta kaznena ustanova zatvori.