Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
O čemu će razgovarati BAJDEN I VUČIĆ?

Džo Bajden/ Foto: washtimes.com

O čemu će razgovarati BAJDEN I VUČIĆ?

​Potpredsednik SAD Džozef Bajden dolazi danas u svoju drugu zvaničnu posetu Srbiji.

Srbija
Autor: Tanjug, Danas, NB

Predstojeća poseta drugog čoveka američke administracije predstavlja, po oceni analitičara, pozitivan signal s obzirom na to da SAD podržavaju evropski put Srbije i da su odigrale aktivnu, može se reći i veoma značajnu, ulogu u deblokadi procesa otvaranja poglavlja 23 I 24 u pregovorima sa EU.

Međutim, ni srpska ni američka strana još uvek nisu zvanično saopštile šta je razlog Bajdenove posete. Na sajtu Bele kuće navodi se samo da potpredsednik u večernjim satima putuje za Srbiju.

Izvesno je da će se govoriti o odnosima Beograda i Pršitine, nerešenom slučaju ubistva braće Bitići, paljenje ambasade SAD u Beogradu, ali i o odnosima Srbije sa Rusijom i migrantskoj krizi.

S druge strane, Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdu, kazao je za „Danas“ da uprkos tome što ni Bela kuća ni Stejt department nisu rekli šta je na agendi za diskusije tokom posete potpredsednika Bajdena Srbiji, “postoji nekoliko tačaka zbog kojih će njegovi sastanci biti značajni”.

- Najpre, Srbija teži uspostavljanju ravnoteže između integracija u Evropsku uniju i održavanja veza sa Rusijom. Imajući u vidu formiranje nove srpske vlade i zakazanu posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, Bajdenova poseta naglasiće kontinuiranu pažnju koju Amerika pridaje Srbiji, kao i promovisanje EU, a biće diskutovano i o odnosima sa Kosovom. Drugo, Bajdenova poseta istaći će nastavak američkog interesovanja kada je reč o bezbednosti i obavezama SAD prema Evropi, što je dovedeno u pitanje u seriji čudnih, zbunjujućih komentara Donalda Trampa, republikanskog kandidata za predsednika SAD. Ta tranzicija u predsedničkim administracijama često stvara nesigurnost u vezi sa budućim pravcem američke spoljne politike, pa dolazak Bajdena predstavlja nastojanje da se na kraju mandata Obamine administracije otklone bilo kakve sumnje u vezi sa angažovanjem SAD prema Srbiji, Balkanu i Evropi, bez obzira na ono što Tramp govori, konstatuje naš sagovornik.

Bajden, u odlazećoj američkoj administraciji zadužen za Balkan, u posetu Beogradu stiže neposredno po formiranju nove vlade.

On u Srbiju neće stići pre 9:30 sati. Njega bi na aerodromu „Nikola Tesla“ trebao da sačeka Ivica Dačić, nakon čega će se susresti sa Aleksandrom Vučićem. Bajden bi trebao da se sretne i sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, ali da uveče poseti i Prištinu.

Stroge mere obezbeđenja

U Beogradu će Bajdena čuvati stotine policajaca, snajperisti, a pojedini delovi grada biće zatvoreni za saobraćaj.