Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
O Zukorlićevom sukobu interesa odlučivaće Agencija za borbu protiv korupcije

Foto: youtube/screenshot

O Zukorlićevom sukobu interesa odlučivaće Agencija za borbu protiv korupcije

​Agencija za borbu protiv korupcije odlučiće da li je Muamer Zukorlić, poslanik i predsednik Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, u sukobu interesa.

Srbija
Izvor: Blic, NB

Poslanica DS Aleksandra Jerkov, koja je podnela zahtev agenciji kaže da Zukorlić "osnivač i predsednik univerziteta koji godinama ne uspeva da se akredituje i koji godinama izdaje nevalidne diplome".

- Nakon izbora na mesto predsednika odbora, Zukorlić je otvoreno izražavao nezadovoljstvo radom, sastavom i odlukama Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, njenim članovima je pretio istragama, a SNS mu je omogućila da dođe na mesto s kojeg direktno može da vrši pritisak na tu komisiju i da utiče na njen rad - kaže Jerkov.

Poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić izabran je za predsednika Odbora Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, dok je za njegovog zamenika izabran Ljubiša Stojimirović iz Srpske napredne stranke.

S druge strane, Zukorlić kaže da neće dati ostavku na mesto u odboru i da je ta funkcija bila "dogovor, ali ne i uslov za mandatara Aleksandra Vučića".

Na optužbe da je na ovu poziciju stupio kako bi njegov Univerzitet u Novom Pazaru dobio akreditaciju posle 12 godina rada, Zukorlić kaže da je osnivanje tog univerziteta imalo za cilj "da se ponudi moderan univerzitet za 21. vek, a da su problem u reformi obrazovanja ljudi s retrogradnim stavovima, edukovani u prošlom sistemu obrazovanja".

On kaže i da to što univerzitet toliko dugo nije dobio akreditaciju pokazuje da su stvari "mutne" i da je "DS opstruisala rad univerziteta".