Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OBOLELIH od malih boginja ukupno 93

Foto: pixabay.com

OBOLELIH od malih boginja ukupno 93

U Srbiji su od početka oktobra registrovana 93 pacijenta obolela od malih boginja, a epidemija je prijavljena u Beogradu, srpskim enklavama na KiM, u Bujanovcu, Kraljevu.

Srbija
Izvor: RTS

Najmlađi pacijent je beba od tri meseca, a najstariji ima 48 godina, dok je najveći broj obolelih među mlađima od pet i starijim od 20 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod sedam obolelih osoba.

Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje te bolesti u Srbiji.

To podrazumeva prijavu sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica.

U skladu sa predloženim merama Instituta "Batut", intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Ranije je dopisnik RTS-a iz Kraljeva javio da su u tom gradu prijavljena još četiri slučaja obolelih, a reč je o deci između tri i 12 godina.

To je ukupno šest obolelih u Kraljevu, pošto je ranije registrovan slučaj majke i bebe zaražene morbilama.

Od četvoro dece koja nisu vakcinisana i kod kojih su potvrđene male boginje, dvoje je na kućnom lečenju, dok je dvoje zbrinuto na Dečjem odeljenju kraljevačke opšte bolnice.