Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OČEVI TRAŽE PRAVDU: Protestni skup očeva u Novom Sadu

Ilustracija

OČEVI TRAŽE PRAVDU: Protestni skup očeva u Novom Sadu

Protest neformalne grupe građana "Pravda za tate", kojim će se ukazati na diskriminaciju očeva, održava se danas na Trgu slobode u Novom Sadu.

Srbija
Izvor: 021

Najveći broj brakorazvodnih parnica završava se time da starateljstvom dobija majka, a očevi koji se bore za svoju decu smatraju da je bitka unapred izgubljena. Kroz taj proces očevi uglavnom prolaze kroz psihičko nasilje, te budu optuživani da su nasilnici, alkoholičari, a neretko i pedofili.

Prema rečima predsednika Udruženja očeva iz Novog Sada Dejana Pavlovića, u Srbiji oko 100.000 dece raste bez oca ili ga ne viđa u skladu sa sudskim presudama, što dovodi do kršenja Konvencije o pravima deteta.

Nakon čestih osuda za zlostavljanje, razvoda brakova, gubitka deteta, ekonomskog nasilja, očevima situaciju ne olakšava institucionalno nasilje koje proživljavaju. Umesto pomoći nailaze na podsmeh, a koliko je to otišlo daleko govori podatak da do sada nije donete niti jedna presuda za zlostavljanje nad muškarcem.

Dok se konačno ovaj problem ne reguliše odnosi između razvedenih roditelja, od kojih se neki vode lični interesima, dolaziće samo do lošijeg okruženja za odrastanje dece. Da su na kraju krajeva deca žrtve ostaje po strani, dok se prednost daje osudama i iskorištavanju jedne od strana.

Protestni skup počeće u 16:30 časova na Trgu slobode.