Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Od sutra KAZNE za vozače koji TRUBE I PSUJU U SAOBRAĆAJU

Ilustracija/ Foto: pixabay.com

Od sutra KAZNE za vozače koji TRUBE I PSUJU U SAOBRAĆAJU

Novine u Krivičnom zakoniku Srbije kažu da će se od sutra kažnjavati i oni koji trube i dobacuju u toku gužve u saobraćaju

Srbija
Izvor: Tanjug

NIKO NE SME DA IZ KOLA DOBACUJE I DA PRITISKA SIRENU

– Ne može niko da, na primer, prolazi svojim vozilom pored vas i da vam dobacuje, pritiska sirenu i na taj način vas uznemirava i stvara neprijatnu situaciju – naveo je Stefanović.

Što se tiče polemike u javnosti da li pričanje “masnih” viceva predstavlja radnju izvršenja ovog dela, Stefanović kaže da je tu opredeljujuć subjektivan osećaj žrtve.

Kazna zatvora za osnovno delo je do 6 meseci ili novčana kazna.

ŠEST MESECI ZATVORA ZA MASNE VICEVE, ALI SAMO POD JEDNIM USLOVOM

– Ako vam neko ispriča masni vic, a vama je to smisao humora i ne osećate neprijatnost, naravno da niko neće krivično odgovorati zbog toga. Ali ako upozorite pričaoca takvih viceva da vam je neprijatno i da takve teme više ne pokreće, a on nastavlja to da radi - znači da ima nameru da vas ponižava i stvara uvredljivu sredinu. U tom slučaju takvo lice će odgovarati za izvršenje krivičnog dela polno uznemiravanje – naveo je zamenik tužioca.

On je napomenuo da je, prema zakonskom opisu krivičnog dela, potrebno da se desi više radnji kojima se stvara neprijatna i uvredljiva atmosfera.

– Izvršilac ovog dela može da bude partner, ali i kolege s posla koji vas dovode u takve situacije – naveo je Stefanović.

Zaprećena krivična sankcija za osnovni oblik dela je novčana kazna ili kazna zatvora do šest meseci, a ukoliko je delo izvršeno prema maloletniku, kazna zatvora je od tri meseca do tri godine.