Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Od sutra ZAMENA KNJIŽICA i elektronskim putem

Zdravstvena kartica/ Ilustracija: politika.rs

Od sutra ZAMENA KNJIŽICA i elektronskim putem

Uskoro i matične knjige u elektronskom obliku, najavljuje ministarka Ana Brnabić.

Srbija
Izvor: RTS

Građani će moći od kuće, sa posla da se prijave elektronski i to je prva usluga preko koje ćemo moći da šaljemo građanima dokument na kućnu adresu. U ovom trenutku to je još uvek adresa na koju ste prijavljeni ukoliko pritisnete tu opciju", rekla je ministarka Brnabić.

Razmišljalo se i o starijim sugrađanima i onima koji manje koriste internet i kompjuter.

"Usluga je veoma jednostavna upravo zbog velikog interesovanja građana. Napravili smo i video-tutorijal kako bi svi oni koji koriste kompjuter i internet mogli lako da prate instrukcije. Za starije sugrađane smo se dogovorili o saradnji sa FON-om, čiji će studenti volontirati i pomoći starijim sugrađanima. Imamo odličnu saradnju sa tom institucijom i u okviru projekta 'Bebo, dobro došla'. Prioritet Vlade je elektronska uprava u svim segmentima", rekla je Brnabićeva.

Po pojednostavljenoj proceduri već neko vreme prijavljuju se novorođenčad. Broj porodilišta gde se to primenjuje se povećava. Plan je da ovakav način primene bude omogućen u svakom porodilištu do kraja godina.

"Potpuno je realno da se to ostvari jer ovaj projekat već odlično funkcioniše u 44 porodilišta u 43 lokalne samouprave. Mnogim bebama su kartice stizale na kuću adresu i pre nego što su stigle iz porodilišta", rekla je ministarka Brnabić.

Da bi moglo da se govori o kompletnoj usluzi elektronskog servisa, neophodno je prebacivanje matičnih knjiga u elektronski oblik.

"Rok je kraj godine i naša je odluka da se rokovi ne pomeraju. Imamo problem u još 23 lokalne samouprave gde ćemo, ako bude potrebno, poslati mobilne timove da im pomognu", rekla je za RTS ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.