Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ODALOVIĆ: Dijalog o KiM treba voditi bez predrasuda i pritiska

Veljko Odalović, Foto: Medija centar Beograd

ODALOVIĆ: Dijalog o KiM treba voditi bez predrasuda i pritiska

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović je izrazio nadu da će mnoga teška pitanja koja Srbiju iscrpljuju i dugoročno opererećuju biti prvo na unutrašnjem planu razrešena

Srbija
Izvor: RTS

Odalović pozdravio je poziv predsednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, istakavši da je dobro razgovarati o toj temi sa što više aktera na javnoj sceni, i to slobodno, bez ikakvih predrasuda i pritisaka.

"Dobro je da je pokrenuta ovakva inicijativa, dobro je da se hrabro govori o ovoj temi na ovakav način i verujem da će iz svega ovoga Srbija izaći jača, sa konkretnim predlozima i rešenjima", rekao je Odalović.

"Dobro je da je pokrenuta ovakva inicijativa, dobro je da se hrabro govori o ovoj temi na ovakav način i verujem da će iz svega ovoga Srbija izaći jača, sa konkretnim predlozima i rešenjima", rekao je Odalović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Odalović je izrazio nadu da će mnoga teška pitanja koja Srbiju iscrpljuju i dugoročno opererećuju biti prvo na unutrašnjem planu razrešena, a onda, kada se stvore uslovi sa druge strane da dijalog počne, da će i oni koji će biti veoma važni, a to su međunarodni faktori, biti deo celog ovog procesa.

Ocenio je i da se međunarodni faktori u ovom trenutku ne bave na kvalitetan način ovim problemom, jer su, kako je naveo, verovatno druge prioritete stavili u prvi plan.

Ukazavši da bi što više pojedinaca i institucija trebalo da se uključi u unutrašnji dijalog o Kosovu, "a ne da zabijaju glavu u pesak", istakao je da je dobro čuti i glas SANU, i umetnosti, i SPC i drugih javnih, kulturnih, ali i privrednih institucija, ali i da treba stvoriti ambijent u kojem će se dijalog voditi bez ikakvih predrasuda i pritisaka.

"Važno je da se taj unutrašnji dijalog raširi, da se vodi sa što više aktera, da svi što je moguće više daju slobodnih i predloga i ininicijativa i sugestija, i da se iz toga u jednom trenutku definiše forma, napravi strategija i da državni vrh ima jedan usaglašeni unutrašnji dijalog i konkretna rešenja", rekao je Odalović.