Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ODLAZAK LEGENDE NARODNE MUZIKE: Preminuo Predrag Gojković Cune

Foto: Tanjug

ODLAZAK LEGENDE NARODNE MUZIKE: Preminuo Predrag Gojković Cune

Predrag Gojković Cune preminuo je u 85. godini. Bio je pevač narodnih, starogradskih, zabavnih i meksikanskih pesama, kao i sevdalinki.

Srbija
Izvor: RTS

Za muzički arhiv Radio Beograda snimio je preko 1.000 pesama izvorne narodne muzike iz Srbije, ali i meksikanskih i evergrin pesama. Dobitnik je svih strukovnih nagrada i imao je najviši status zaslužnog, istaknutog estradnog umetnika.

Povodom 83. rođendana i sedam decenija muzičke karijere, bardu srpske muzičke scene Predragu Cunetu Gojkoviću uručen je "Zlatni mikrofon" Radio Beograda.

Čast da mu uruči priznanje u Kamenoj sali imao je Milivoje Mihajlović, direktor Radio Beograda, koji je istakao da je Cune ostavio dubok trag u muzičkoj kulturi Srbije i obogatio riznicu Radio Beograda.

Dobitnik je priznanja "Srebrni lav", Ordena zasluga za narod kojim ga je odlikovao Josip Broz Tito, kao i posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Snimio je na "nosačima zvuka" 52 singl-ploče, više koktel-albuma, samo nekoliko solističkih albuma, a 1999. godine diskografska kuća PGP RTS izdala je trostruki CD Cuneta pod nazivom "50 godina sa vama".

Predrag Gojković Cune je rođen 1932. godine u Kragujevcu. Krenuo je u prvi razred Osnovne škole "Vojislav Ilić" 1939. godine. Srednju školu je završio u Osmoj muškoj gimnaziji na Crvenom krstu u Beogradu, gde se družio i išao u školu sa kasnije proslavljenim glumcima Velimirom Batom Živojinovićem i Danilom Batom Stojkovićem.

Nakon gimnazije, studirao na Trgovačkoj akademiji, ali ga pevanje odvlači od studija, tako da nikad nije diplomirao.

Nezaboravni Cunetovi hitovi su: "Janičar", "Sonja", "Dunave, moje more", "Zapevajte, pesme stare", "Stani, stani, Ibar vodo", "Zašto svićeš tako rano", "Na Moravi vodenica stara", "Moj konjiću, laki, lagani", "Ljubav mi srce mori", "Tužno vetri gorom viju"...