Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ODLAŽE SE slanje pisma EU povodom Katalonije na molbu Španije

Foto: Tanjug

ODLAŽE SE slanje pisma EU povodom Katalonije na molbu Španije

Aleksandar Vučić je objasnio na pres-konferenciji da će pismo, ozbiljno i temeljno, premijerka potpisati posle posete Briselu, kada dobije saglasnost vlade.

Srbija
Izvor: RTS

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je tekst pisma za Evropsku uniju povodom katalonskog referenduma gotov, da ga je on već potpisao, ali da ga premijerka neće sutra odneti u Brisel, već će ono, na molbu Španije, biti dostavljeno kasnije – kako ne bi pogoršalo situaciju u toj zemlji.

Odlaganje slanja pisma Evropskoj uniji ne znači, međutim, da će predsednik i vlada odustati od insistiranja na odgovorima koje namerava da uputi Evropskoj uniji, a pre svega - kako Katalonija ne može, a samoproglašena nezavisnost Kosova i Metohije je mogla da se proglasi legalnom.

Vučić je, na pres konferenciji koju je držao s evropskim komesarom za humanitarna pitanja Hristosom Stilijadesom, a upitan da li su razgovarali o Kataloniji i evropskoj perspektivi Srbije, rekao da je govorio o razgovorima Beograda i Prištine, te o tome koliko je teško da Srbima objasni različite aršine koje EU primenjuje.

"Moja je dužnost kao predsednika da kažem na svakom mestu kako je teško za srpski narod da razume različite aršine i principe koji se primenjuju kad je u pitanju Srbija", rekao je Vučić.

Kako je istakao, njegova je dužnost da to govori na svakom mestu, ali je dodao i da je u tom smilu zahvalan i Stilijadesu, ali i Mogerini, jer "žele mir i pomažu da ga sačuvamo kroz užasno teške razgovore s kosovskometohijskim Albancima".

"To radimo da bismo sačuvali naše ljude i predvideli bolju budućnost. Govorio sam o tome i zato što tu pravde za Srbe i Srbiju nema", primetio je predsednik.