Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Odloženo suđenje Momčilu Perišiću

Foto: sense-agency

Odloženo suđenje Momčilu Perišiću

Viši sud naložio odlaganje suđenja generalu Momčilu Perišiću i dvojici optuženih zbog špijunaže

Srbija
Izvor: Tanjug

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Srbije penzionisanom generalu Momčilu Perišiću i još dvojici optuženih za špijunažu odloženo je u Beogradu, a naredno je zakazano za 11.oktobar.

Viši sud nije spreman da vodi postupak, jer su tek juče spisi predmeta dostavljeni tom sudu.

Kako su spisi predmeta protiv optuženog Perišića Višem sudu iz Apelacionog suda dostavljeni 4. jula, a predmet je obiman, sud je doneo rešenje da se glavni pretres ne održi i zakazao naredni za 11. oktobar.

Braniocima okrivljenog Perišića odobreno je kopiranje spisa VBA od 16. maja 2016. kao i dopisa kabineta načelnika Generalštaba Vojske Srbije od 20. maja 2016.

Postupak za špijunsku aferu protiv Perišića pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe marta 2002. godine, ali se penzionisani general tada pozvao na poslanički imunitet.

Postupak je ponovo aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal 2005, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u jednom motelu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.