Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ODLUKA DONETA: Parlamentarni izbori kad za njih bude vreme, beogradski u martu

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

ODLUKA DONETA: Parlamentarni izbori kad za njih bude vreme, beogradski u martu

Parlamentarni izbori biće održani kad za njih bude bilo vreme, a beogradski izbori redovno – u martu, odlučio je Glavni odbor Srpske napredne stranke na predlog lidera partije Aleksandra Vučića.

Srbija
Izvor: Tanjug

U martu će biti održani redovni beogradski izbori, odlučio je Glavni odbor SNS-a usvajajući time predlog koji je lider stranke Aleksandar Vučić izneo obraćajući se na početku sednice GO.

Novinare je o toj odluci obavestila članica Predsedništva stranke Maja Gojković, koja je rekla da je odluka doneta nakon veoma sadržajne rasprave, da je za nju glasalo više od 500 članova GO, a samo su četiri bila protiv.

To znači da vanrednih parlamentarnih izbora neće biti zajedno s beogradskim, a odluku je Gojkovićeva obrazložila kao odluku u interesu Srbije, a manje u interesu SNS-a, ističući da je u ovom momentu apsolutno neoophodno da postoji stabilna parlamentarna većina.

O kandidatu naprednjaka za beogradske izbore, kako je rekla, i o timu za te izbore, razgovaraće se na stranačkim organima, pre svega beogradskim.

Aleksandar Vučić je ranije danas, tokom obraćanja na sednici Glavnog odbora SNS-a rekao da je njegov predlog, iako kaže, razume razloge drugih ljudi, da se u martu održe samo redovni beogradski izbori, a "parlamentarne kad im dođe red".

Na gradskim izborima ćemo im pokazati rezultate", istakao je Vučić na sednici Glavnog odbora koja je oko 11 sati počela u Centru "Sava".

Ipak, dodaje lider naprednjaka, ostavlja se mogućnost da Glavni odbor donese i drugačiju odluku.

"A beogradske izbore smo, izgleda, već izgubili. Ali nije strašno izgubiti, važno je podići se, jer da časno izgubimo nije nikakav problem, nas ne brine što ćete dobiti vlast u gradu ili nekom drugom mestu, ali vas molimo da dođete do svakog Beograđanina i pokažete rezultat, kako smo to mi učinili, a rezultat je dobar", poručio je političkim protivnicima, za koje je primetio da takvu odluku (da se ide samo na beogradske izbore) verovatno nisu očekivali.

Kako kaže, SNS ima i druga posla – treba da se bavimo državom.

"Srbija ne može da čeka, možda ova odluka nije u najboljem interesu stranke, ali je u najboljem interesu Srbije, a naš je zadatak da služimo Srbiji", istakao je Vučić.

Lider naprednjaka je rekao da je na sednici Predsedništva SNS-a, koja je održana pre sednice Glavnog odbora, bila rasprava bez dogovora "ne zato što smo se preglasavali, već jer su postojale različite ideje".

"Ideje su podstaknute i stranačkim razlozima i manjim delom, čini mi se, državnim razlozima. Jedan od argumenata 'za' je da, ako bismo naredne godine imali parlamentarne izbore, onda bismo 2022. imali sve izbore zajedno, to znači četiri godine mira", rekao je Vučić.

"Četiri godine je dobar period da obavimo važne poslove, jer nismo spavali na lovorikama i trpali u svoje džepove, a kad već hoćemo da idemo na izbore, jer gradske smo već izgubili, kako kažu, onda je ideja i Nebojša (Stefanović) je to rekao, idemo istovremeno na republičke, koje ćemo dobiti, jer većina građana podržava našu politiku", objasnio je stav iznet na Predsedništvu stranke.

Rekao je da je na sednici Predsedništva bilo manje argumenata protiv izlaska na izbore.

"Iz stranačkog ugla gotovo da ih nema, iz ugla države Srbije ima jedan, i to je za mene najveći. I da idemo na izbore, i da ne gubimo fiskalnu disciplinu, brinem se jer nećemo moći da razgovaramo o KiM, itd. A druga stvar je da, ako idemo na parlamentarne izbore, mislite li da ima smisla da ostavimo istog premijera, istu predsednicu Narodne skupštine, Maju Gojković?", rekao je lider naprednjaka.

Mislim da i jedna i druga odlično obavljaju posao, rekao je Vučić.