Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ODLUKA U RUKAMA HARADINAJA: Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda prebačena "vladi Kosova"

Priština/ Foto: politika.rs

ODLUKA U RUKAMA HARADINAJA: Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda prebačena "vladi Kosova"

Predsedništvo kosovskog parlamenta prosledilo je vladi inicijativu za ukidanje Specijalnog suda, javljaju prištinski mediji.

Srbija
Izvor: Tanjug/ RTS

Suštinski, predsedništvo parlamenta je na ovaj način prebacilo tu problematičnu inicijativu u ruke vlade, koja treba da odluči da li će se rasprava o ukidanju Specijalnog suda naći pred poslanicima.

Šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca izjavio je nakon sednice predsedništva da je sada na vladi da odluči šta misli o Specijalnom sudu, tako da to za sada nema nikakve veze sa kosovskom skupštinom.

"Ovoga puta postojao je kvorum od četiri člana i odlučeno je da inicijativa poslanika za opoziv ode u kosovsku vladu. Dakle, postoji napredak u ovoj inicijativi", rekao je Konjufca nakon sednice predsedništva.

Inicijativu su pokrenula 43 poslanika uz podršku nekolicine visokih kosovskih zvaničnika, uključujući predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja, dok se predsednik parlamenta Kadri Veselji nedavno distancirao od pokušaja ukidanja suda, mahom zbog žestokog pritiska Amerikanaca.

Inicijatori pokušaja da se ukine Specijalni sud su iz četvrtog pokušaja uspeli da "proguraju" ovaj akt kroz predsedništvo parlamenta, pošto to telo na prethodna tri sastanka nije uspelo da skupi kvorum.

Nejasno je, međutim, koje će poteze povući vlada Ramuša Haradinaja, pošto su ga američki zvaničnici poslednjih dana u više navrata upozoravali da "neće proći nekažnjeno ako Specijalni sud bude ukinut".

"Želim da budem jasan. Poslanici koji podržavaju ovu inicijativu i političari koji je predvode uprkos tome što to poriču, biće izloženi konkretnim i teškim posledicama ukoliko inicijativa uspe. Oni to znaju, mi smo im to rekli", naveo je Delavi u poruci koja je objavljena na sajtu američke ambasade u Prištini.