Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ODOMAĆILI SE: Otvara se prvi Kineski kulturni centar u Srbiji

Foto: Tanjug

ODOMAĆILI SE: Otvara se prvi Kineski kulturni centar u Srbiji

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradski menadžer Goran Vesić i ambasador Narodne Republike Kine Li Mančang obišli su radove na izgradnji Kineskog kulturnog centra.

Srbija
Izvor: RTS

Na mestu nekadašnje kineske ambasade do kraja sledeće godine biće izgrađen prvi Kineski kulturni centar na Balkanu, ukupne površine 32.000 kvadratnih metara.

Kineski kulturni centar biće najveći u Evropi, izjavio je ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i dodao da je i za njega i za Peking Srbija najbolji kineski prijatelj na starom kontinentu.

Ambasador je ocenio da je odnos Kine i Srbije, u kojoj kako procenjuje živi oko 4.000 Kineza, sve bolji, ali da će on biti još bolji jačanjem kulturne saradnje.

Srbija će do kraja godine u Pekingu otvoriti kulturni centar, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Pored Kulturnog centra u Parizu, otvorenog sedamdesetih godina, Srbija će u Pekingu u zoni '798', koja predstavlja centar savremene umetnosti i to ne samo u Kini, otvoriti svoj drugi kulturni centar u svetu", rekao je Vukosavljević.

Ministar je ocenio da će to biti događaj koji prevazilazi svakodnevicu, a koji potrvrđuje rezulate zdrave i razumne kulturne politike.

"Peking postaje kulturna prestonica sveta i Srbija zaslužuje da u njemu otvori svoj kulturni centar, što će biti prilika da se veliki broj srpskih stvaralaca okuša i ogleda u jednom globalno značajnom i uticajnom umetničkom centru", rekao je ministar i dodao da će ugovor o otvaranju kulturnog centra biti potpisan u drugoj polovini oktobra.

Prema Vukosavljevićevim očekivanjima, ogroman prostor zone "798" koji obuhvata oko 500 galerija, izložbenih prostora, kulturnih centara evropskih i vanevropskih zemalja, za nekoliko godina će, globalno gledano, postati najveća, najjača i najuticajnija kulturna zona.

On je podsetio da Strategija razvoja kulturne politike predviđa otvaranje nekoliko kulturnih centara u svetu – u Pekingu, Moskvi i Berlinu, a u kasnijoj fazi i u Briselu i Čikagu ili Vašingtonu.