Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ODRŽAN 84. VUKOV SABOR: Čuvaćemo naš prelepi srpski jezik

Foto: http://pasaz.rs

ODRŽAN 84. VUKOV SABOR: Čuvaćemo naš prelepi srpski jezik

U Tršiću je održana završna svečanost 84. Vukovog sabora, a tom prilikom predsednik Aleksandar Vučić je istakao da je važno da čuvamo, branimo i štitimo ono što nam je Vuk ostavio – naš prelepi srpski jezik.

Srbija
Izvor: RTS

Aleksandar Vučić je, u besedi na završnoj svečanosti 84. Vukovog sabora u Tršiću, naglasio da Vuk Stefanović Karadžić na osnovu svog celokupnog dela može da se stavi rame uz rame sa Nikolom Teslom, te da je Sabor u Tršiću danas najvažniji skup u Srbiji.

"Domaćini su rekli da je Vuk bio veliki Evropljanin i građanin sveta, ali je pre svega bio veliki Srbin i kada bi bio u milosti i u nemilosti srpskih vladara", podvukao je Vučić i dodao da Vuk čak i u vreme progona nije dovodio u pitanje patriotizam i ljubav prema Srbiji.

Podvukao je da je nemerljiv Vukov doprinos očuvanju srpskog nacionalnog identiteta kroz sakupljački rad, kojim je sačuvao od zaborava slavna vremena i velike bojeve, navodeći da su jezik i pismo konstitutivni element svakog naroda.

"Deklaracija nema veze ni sa hegemonizmom, ni sa šovinizmom"

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Deklaracija o zajedničkom objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju nacionalnih minimuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda nema nikakve veze ni sa kakvim hegemonizmom, niti sa šovinizmom.

"Zluradima još jednom poručujem da Deklaracija nema nikakve veze ni sa kakvim hegemonizmom i šovinizmom. Deklaracija i svi ostali, slični koraci imaju za cilj samo i jedino da pravovremeno i adekvatno zaštite srpski jezik i pismo kao jedan od najbitnijih delova celokupne srpske kulture – da zaštitimo i sačuvamo srpski narod", rekao je Vučić u obraćanju na Vukovom saboru u Tršiću.

A to, kako je istakao, ne može, a i da hoće – neće uspeti da nam zabrani niko.

"Srbija nikada neće zanemariti svoj jezik i pismo, jer jezik i pismo su konstitutivni element i bitan ujedinjujući faktor svakog naroda i njegove kulture", istakao je predsednik.

U okviru završne svečanosti 84. Vukovog sabora otvoren je Obrazovno-kulturni centar "Vuk Karadžić".

Vukov sabor je najstarija kulturna manifestacija u Srbiji koja se održava od 1933. godine. Posvećena je negovanju uspomene na život i delo Vuka Stefanovića Karadžića.

Centralni program se tradicionalno održava u septembru u Vukovom rodnom mestu Tršiću kod Loznice.

Deo programa se realizuje u Loznici i obližnjem manastiru Tronoša, mestu ranog Vukovog školovanja.

Organizatori sabora su Centar za kulturu "Vuk Karadžić" i grad Loznica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Predsednik Aleksandar Vučić se prethodno u Loznici sastao sa gradonačelnicima Loznice i Valjeva, kao i predsednicima opština Osečina, Mali Zvornik, Ljubovija, Krupanj i Bajina Bašta i istakao da je Podrinje deo zemlje od izuzetnog značaja.

Komentarišući napad na novinarke TV Pink Vučić je poručio da siledžije ne mogu i neće biti budućnost Srbije.