Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ODRŽANA PRVA GEJ PARADA U PRIŠTINI, na skupu članovi LGBT zajednice iz Beograda

Foto: gayecho.com

ODRŽANA PRVA GEJ PARADA U PRIŠTINI, na skupu članovi LGBT zajednice iz Beograda

Prva "Parada ponosa" u Prištini održana je pred nekoliko stotina ljudi. Skup, na kome je učestvovao i Hašim Tači je podržalo nekoliko desetina članova LGBT zajednice iz Beograda, Sarajeva, Skoplja i inostranstva.

Srbija
Izvor: RTS

Paradi su prisustvovali i ministarka za evropske integracije Durata Hodža, pojedini strani ambasadori.

Šetnju pripadnika gej parade obezbeđivao je veliki broj pripadnika policije nakon što su mediji sinoć dobili poruku u kojoj je učesnicima ove manifestacije prećeno smrću.

Parada je okončana na Trgu "Zahir Pajaziti" prisutnima se obratio jedan od organizatora rekavši da je u Prištini uspešno održan marš LGBT zajednice na Kosovu.

"Velika je čast da razgovaram sa vama. Ovo je jedan od najsrećnijih trenutaka. Danas smo uspešno završili Paradu ponosa na Kosovu. Ovde podižemo svoj glas da nas čujete ne samo vi, već svi. Želimo da živimo srećno jedan pored drugog. Na ovom svetu ima mesta za sve", naveo je organizator, preneo je portal Indeksonlajn.

Organizator, čije se ime ne pominje, rekao je da će se i ubuduće tu okupljati da bi širili ljubav.

Paradi je prisustvovao predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači koji je poručio da su svim građanima zagarantovana jednaka prava.

"Ovde sam da izrazim podršku ovoj zajednice da potvrdim da su na Kosovu sve zajednice jednake, da su država i društvo Kosova izgrađeni na principima slobode i jednakih prava svih zajednica", rekao je Tači.

Prištinski mediji primećuju da je "premijer" Ramuš Haradinaj odsustvovao zbog, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ranije preuzetih obaveza, te da paradi nije prisustvovao ni ambasador SAD Greg Delavi, koji je, inače, podržava LGBT zajednicu na Kosovu.

Gej povorka je krenula nešto pre podneva sa Trga Skenderbeg.

Učesnici parade nosili su prepoznatljive zastave u bojama duge i raznobojne balone.

Oni su nosili i transparente na kojima je pisalo: "To je ona i ona je čovek", "Nije sve samo crno-belo, svet ima mnogo boja". navodi Indeksonlajn.

Prva gej manifestacija u Prištini završena je bez incidenata, a održana je uz povećane mere bezbednosti u svim delovima grada, posebno oko zgrade kosovske vlade.