Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OEBS: Vlasti da pojačaju istrage o ubistvima novinara

Foto: www.osce.org

OEBS: Vlasti da pojačaju istrage o ubistvima novinara

Povodom 15-godišnjice ubistva srpskog novinara Milana Pantića, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je danas vlasti u Srbiji da pojačaju napore u istrazi o tom ubistvu i drugim slučajevima ubistava novinara u prošlosti.

Srbija
Autor: NB

"Vlasti su dužne da obezbede da počinitelji i organizatori koji stoje iza napada na novinare ne prođu nekažnjeno", rekla je Mijatović, istakavši da 15 godina nakon stravičnog ubistva Pantića pravda još nije zadovoljena, saopštio je danas OEBS.

Mijatović je podsetila i na druge nerešene slučajeve ubistava novinara iz ranijih godina u Srbiji, uključujući ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine, smrt Dade Vujasinović 1994. i druge napade na novinare o kojima, kako kaže, nije pokrenuta istraga.

Ona je ponovila svoju podršku incijativi koju su vlasti pokrenule 2014. godine uspostavljanjem komisije za ubrzanje istraga o smrti srpskih novinara.

"Vlasti moraju da pojačaju svoje napore u cilju rešavanja i efikasnog sprečavanja zločina nad predstavnicima medija, kao i istraživanja svih napada na novinare", rekla je Mijatović, dodavši da će nastaviti da pomno prati napredak u istrazi o ubistvu Milana Pantića i svih drugih slučajeva novinara ubijenih u zemljama učesnicima OEBS-a.

Pantića, novinara beogradskog dnevnika "Večernje Novosti", ubili su nepoznati napadači 11. juna 2001. godine ispred njegove kuće u Jagodini, a prethodno mu je više puta prećeno smrću, podseća OEBS.