Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OFICIRI ZADOVOLJNI! Gotova vojna bežba "Slovenkso bratstvo 2016"

Foto: Ministarstvo odbrane

OFICIRI ZADOVOLJNI! Gotova vojna bežba "Slovenkso bratstvo 2016"

Poslednjem danu vojne vežbe prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srbija
Izvor: Tanjug

Nikolić je prezadovoljan što Vojska Srbije nastavlja uvežbavanja sa vojskama mnogih država u svetu i raduje ga što naši vojnici mogu potpuno ravnopravno da ispunjavaju zadatke u tim vežbama.

"Nažalost, zbog vremenskih uslova nismo videli sve aktivnosti koje predstavljaju završnicu vežbe tri vojske, a preneli bismo se u situaciju kada su te vojske zajedno ratovale protiv svetskog neprijatelja", rekao je Nikolić novinarima.

Načelnik Odseka za izviđanje vazdušno desantnih jedinica ruske vojske, general major Alek Poljgujev, ocenio je vežbu kao odličnu i odrađenu za visoku ocenu.

Ruski general je naveo da su bile iskorišćenje sve tehničke mogućnosti, i u pogledu ljudstva i naoružanja, i da je sve odrađeno kako je i planirano.

Načelnik Generalštaba oružanih snaga Belorusije i zamenik ministra odbrane Oleg Belokonjev kazao je da je vežba “Slovensko bratstvo” već postala tradicionalna, jer je prva izvedena prošle godine u Rusiji, ove u Srbiji, a sledeća će biti u Belorusiji 2017. godine.

U vežbi je tokom poslednja četiri dana učestvovalo 212 pripadnika vazdušno desantne vojske oružanih snaga Rusije, 56 pripadnika oružanih snaga Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije.

Od naoružanja i vojne opreme na vežbi su korišćeni avioni "Iljušin IL-76", helikopteri MI-8, MI-17, "gazela" i "gama", borbena vozila pešadije (BVP-80), oklopni izviđački automobili (BRDM-2), okloni transporteri (BMD-2), policijska borbena vozila, samohodne haubice 122 mm, kvadricikli i druga sredstva.

Vežba "Slovensko bratstvo 2016" predstavlja naastavak saradnje vazdušno desantnih jedinica oruzanih snaga Rusije i specijalne brigade VS započete izvođenjem vezbe "Srem 2014" na poligonu "Nikinci" u Srbiji.