Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OKONČALI POSTUPAK O PROGONU SRBA: 1,4 miliona dolara odštete za ''Oluju''

Foto: in4s.net

OKONČALI POSTUPAK O PROGONU SRBA: 1,4 miliona dolara odštete za ''Oluju''

Tužena strana uplatiće donaciju u vidu humanitarne pomoći prognanim Krajišnicima na ime duševnog bola zbog izgubljenog zavičaja.

Srbija
Izvor: Alo

Postupak protiv pravne naslednice američke kompanije MPRI zbog saučestvovanja u progonu Srba iz Hrvatske 1995. okončan je nagodbom, prema kojoj će tužena strana uplatiti donaciju od 1,4 miliona dolara u vidu humanitarne pomoći prognanim Krajišnicima, potvrdio je Savo Štrbac, direktor “Veritasa”.

Od tog iznosa, 850.000 dolara namenjeno je za stipendiranje studenata, za pravnu zaštitu Krajišnika i za obeležavanje njihove tragedije, a 150.000 dolara za sudske troškove, dok će ostatak od 400.000 dolara ići američkim advokatima tužbe koji su radili bez nadoknade.

Kolektivna tužba Krajišnika prognanih u “Oluji” podneta je 2010. federalnom sudu u Čikagu protiv američke konsultantske kuće “L-3 servisiz ink” kao pravnog sledbenika “Militari profešen risorsiz ink” (MPRI) po osnovu saučesništva u genocidu radi naknade nematerijalne štete na ime duševnog bola zbog izgubljenog zavičaja.

MPRI se tereti da je savetovala, obučavala i kršeći embargo opremala hrvatsku vojsku za operaciju “Oluja”, a sudu su kao dokaz dostavljeni i ugovori između američke kompanije i Hrvatske.