Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Opozicija: Ovo je borba za demokratiju, ne za procente

Foto: Tanjug

Opozicija: Ovo je borba za demokratiju, ne za procente

Predsednik Dveri Boško Obradović podsetio je predsednika SNS-a na njegove reči da bi "pre umro nego što bi uzeo jedan glas", dok je lider DS-a Bojan Pajtić izjavio da je svaki glas svetinja i da ova zemlja ne pripada Vučiću već svim biračima

Srbija
Izvor: Tanjug

Lideri nekoliko opozicionih listi zatražili su danas na protestu u Beogradu ostavke predsednika RIK-a i njegovog zamenika, koje smatraju akterima postizbornog prekrajanja izbornih rezultata, i pozvali pristalice da na ponovljenim izborima glasaju za listu DSS - Dveri.

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je današnji protest borba za slobodnu, demokratsku, tolerantnu Srbiju, a ne za promile i procente.

Navodeći da su pripadnici političke grupacije koja protestuje unutar sebe veoma različiti i da se toliko razlikuju da su često u ovoj kampanji jedni o drugima govorili ružnije nego o lideru SNS Aleksandru Vučiću, on je istakao da ih spaja ideja Srbije u kojoj građani žele da žive, a koju danas nemaju.

- Nju moramo da stvorimo. Različiti da budemo, a jedni druge da poštujemo - poručio je Jovanović.

On je pozvao građane da se ne plaše, da govore šta misle i bore se za svoje ideje, a Vučića da bude "pristojan predsednik vlade i da im se ne obraća preko Informera".

- Čestitaj nam, kao mi tebi, nama to nije potrebno, već ovom narodu - rekao je Jovanović i dodao da danas "najbolji nisu prvo lice Srbije".

Lider SDS Boris Tadić ocenio je da je legitimitet izbornog sistema doveden u pitanje ako se ne poštuje pravo samo jednog čoveka koji je izašao na glasanje.

- Svako od nas ima svoj glas, svaki od vaših glasova je temelj demokratije i ove države i mora da bude branjen - rekao je Tadić.

On je istakao da oni koji dovodi u pitanje glasanje ruše temelj demokratije, a da vlast mora da shvati da se u ovom trenutku dovodi u pitanje njihov legitimitet.

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović najavio je da će opozicija na ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta nastupiti zajedno i ocenio da je ovo "početak kraja vlasti Vučića".

- Nećemo dozvoliti da se prekraja izborna volja građana i neke liste spuštaju ispod cenzusa. To neće ići - rekao je Radulović.

Radulović je rekao da je SNS doživeo izborni poraz i da sada to pokušava da zataška. On je takođe rekao da ih ideološke razlike neće sprečiti da sarađuju u borbi protiv izborne krađe.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović optužio je naprednjake da "pokušavaju da obore neke liste ispod cenzusa kako bi sebi prisvojili mandate".

Obradović je podsetio na reči lidera SNS da bi "pre umro nego da ukrade jedan glas" i pozvao ga da izađe i kaže "ovo su izborni rezultati, a ovo je krađa, ako je Srbin i pravoslavac".

Obradović je rekao da ne može vlast da formira opoziciju, već samo građani".

- Ovo je borba za poštovanje izborne volje, borba prtiv izborne krađe i za slobodu srpskog naroda - rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, njihova koalicija je "posle svih prevara, spuštena na 4,9999, odnosno jedan glas ispod cenzusa, taj jedan glas ispod cenzusa je glas svih koji drže do slobode i koji ne daju vlasti da ih pljačka".

On je pozvao građane da izađu na ponovljene izbore na 15 biračkih mesta i da svojim glasovima dovedu "do pobede nad Vučićem".

Lider DS Bojan Pajtić rekao je da je sistem bez legitimiteta ako je i jedan glas ukraden.

- Cenzus na izborima su prošli i Dveri - DSS i SDS-LDP-LSV i druge liste, ne zato što je RIK tako odlučio, već zato što su tako građani želeli - poručio je Pajtić.

On je rekao da je u nedelju uveče opozicija uradila ono što Vučić nije očekivao - ujedinila se. Pajtić je poručio da se opozicija ne bori za mandate, već da se poštuju glasovi građana i da "jedan čovek ne uzurpira svu vlast".

- Glas je svetinja, vi ste vlast, ova zemlja ne pripada Vučiću i to je naša poruka - rekao je Pajtić.

Okupljeni su nosili stranačke zastave i transparente na kojima piše "Vučiću lopove - pokrao si izbore", "RIK-RIP", "Spas za moj glas"...

Atmosferu je "obojila" muzika, u skladu sa različitim "profilom" strabnaka, od Vidovdana do Sistem te laže.

Neki mediji su preneli da su među prisutnima bili i predstavnici desničarske organizacije "Obraz".

Protestima se pridružio i predsednik Levice Borko Stefanović.

Rasim Ljajić, Velimir Ilić i Vuk Drašković nisu se odazvali pozivu da se pridruže protestu sa pozicije poštovanja institucionalnih procedura.

DS je inače pozvala svoje članove da na ponovljenim izborima glasaju za DSS -Dveri, a predsednik Nove stranke Zoran Živković je rekao da neće takav poziv uputiti svojim članovima.