Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Opozvani ambasador: Ishitreno i mimo procedure

Foto: mc.rs

Opozvani ambasador: Ishitreno i mimo procedure

Poražuvajaća je činjenica da se u javnost šalju kvalifikacije o mom težem propustu, ističe opozvani ambasador Srbije u EU Duško Lopandić

Srbija
Izvor: Tanjug

Ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić kaže da je do njegovog opoziva došlo ishitreno, mimo uobičajene procedure, bez konsultacija i razmatranja.

Kako navodi u pismu ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću do njegovog opoziva došlo je u periodu tehničke vlade i osetljivom momentu pregovora sa EU.

- Ovaj postupak je u drastičnoj nesrazmeri sa uobičajenim slučajevima poslovičnog otezanja MSP da se odredi prema raznim aferama i propustima koje su pogađale ugled ili interese naše zemlje, uključujući i one zbog kojih su naši ljudi gubili živote ili kada su mesto otpravnika poslova popunjavale osobe koje se nalaze pod krivičnom odgovornošću, a moglo bi se naći još raznih drugih primera - naveo je Lopandić u pismu.

Lopandić podseća da uobičajena procedura podrazumeva da diplomata, u slučaju propusta, o tome bude upozoren, pozvan na konsultacije, da se “odvaga” težina slučaja ili zatraži da se šire izjasni o svim okolnostima tog pitanja.

- Vi nijednom niste lično ni razgovarali sa mnom, nego ste obaveštavani posredno, što samo ukazuje na odnos prema našim ambasadorima, diplomatama i svima koji ovoj državi služe na najbolji način u često nimalo lakim okolnostima - navodi Lopandić.

Ambasador kaže i da je odlukom da bude hitno opozvan anulirano i ignorisano trideset godina njegove profesionalne karijere.

- Poražavajuća je i za svakog profesionalnog službenika činjenica da se sada u javnosti neodmereno daju klasifikacije o mom "težem propustu u radu” koji se odnosi na navodno nedovoljno brzo obaveštavanje oko organizacije jedne privatne izložbe u Evropskom parlamentu, koju je pripremio u svoje lično ime jedan jedini (od njih 754) član Evropskog parlamenta, sa potpuno marginalnim i nebitnim uticajem - ukazuje Lopandić.

Ministru je, tvrdi Lopandić, poznato da se u zgradi Evropskog parlamenta dnevno organizuju na desetine izložbi i skupova koje nemaju nikakav oficijelni karakter i da se one se često organizuju i suprotno zvaničnim stavovima samih država članica EU.

- Odgovorno tvrdim da su interesi Srbije i srpskih građana povodom organizacije izložbe o Stepincu bili adekvatno zaštićeni promptnim reagovanjem Misije Srbije pri EU- pisanim putem i usmeno - na svim relevatnim instancama Evropskog parlamenta... - navodi Lopandić u pismu.

Ministru je, kako dodaje, poznato iz ambasadorovih izveštaja i da skoro niko od zvaničnika u EP do naše reakcije nije ni znao za održavanje dotične izložbe niti je ikada ranije čuo za Stepinca.

Imajući u vidu brzu i odgovarajuću reakciju Misije Srbije prema EP, drastična sankcija koja je prema njemu primenjena, "ne odgovara stepenu tzv. propusta, a još manje nepostojećim posledicama tog propusta”, navodi opozvani ambasador.