Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Oprez, deca najugroženija! EPIDEMIJA SALMONELE u "prestonici roštilja"!

Leskovačka bolnica/ Foto: bolnicaleskovac.org

Oprez, deca najugroženija! EPIDEMIJA SALMONELE u "prestonici roštilja"!

Leskovačka bolnica proglasila je epidemiju zloglasne salmonele u tom gradu na jugu naše zemlje.

Srbija
Izvor: tf.rs, alo.rs

Nekrunisana prestonica roštilja u Srbiji nalazi se u velikom problemu, pošo je čak dvanaestoro dece uzrasta od dve do šest godina u kratkom vremenskom periodu primljeno u leskovačku bolnicu zbog trovanja "crvenom bakterijom", odnosno salmonelom.

Najviše zaraženih ovom zloglasnom bakterijom je u vrtiću "Lane“, gde je izolovana bakterija kod ovih dvanaest mališana, a ukupan broj dece koji trenutno muče muku sa salmonelom popeo se na 21.

Zavod za javno zdravlje u Leskovcu proglasio je epidemiju salomenele u pet od 10 vrtića Predškolske ustanove “Vukica Mitrović“ u tom gradu, a dvoje dece je hospitalizovano.

Reč je uglavnom o deci koji su roženi 2010, odnosno 2014. godine, dok uzrok i izvor epidemije još nisu poznati.

Leskovački lekari su tokom vikenda radili na otkrivanju "izvora" salmonele, i to na velikom broju lokacija – u vrtićima, u šest igraonica, gde su obolela deca bila na rođendima, i u kućama roditelja te dece.

"Stručne ekipe Zavoda uradile su tokom vikenda epidemiološko sanitarno higijenski nadzor, uzeti su iz centralne kuhinje uzorci namirnica na mikrobiološku kontrolu, brisevi sa radnih površina i opreme, sa ruku radnika, ali i brisevi iz distributivnih kuhinja. Svi vrtići su detaljno dezinfikovani po više puta, a juče smo izvršili anketiranje u porodicama obolele dece i tamo gde su deca imala simptome u vidu povraćanja i učestalih stolica. Na isti način je izvršena kontrola i uzeti brisevi u igraonicama, gde je naložen vanredni sanitrani pregled iako su zaposleni imali uredne sanitarne knjižice", objašnjava epidemiolog Jadranka Krasić za dnevni list "Alo!".