Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Orban: SRBIJA ŠTITI CELU EVROPU

Viktor Orban/ Foto: infostormer.com

Orban: SRBIJA ŠTITI CELU EVROPU

Srbija je za Mađarsku ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, koja ima veoma važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti i nema bezbednog Balkana bez Srbije, poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Srbija
Izvor: Tanjug

On je istakao da je Srbija postigla značajne rezultate u prethodnom periodu, da ima „široku“ perspektivu, te da zemlje Višegradske grupe podržavaju bržu integraciju Srbije u EU.

Orban je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, posle sednice dve vlade, istakao da je Srbija uvek bila značajna za Mađarsku, a Balkan je, kaže, „uvek bio ključno pitanje za bezbednost Mađarske“.

Danas su se, kako je rekao, susreli čelnici dveju zemalja koje su svesne svog nacionalnog identiteta i kulture, zasnovane na hrišćanstvu, za koje su koreni veoma važni i koje, kada misle na budućnost, to žele da sačuvaju.

„Sve to daje na aktuelnosti da je Evropa ugrožena u bezbednosnom smislu i svima je problem kako da obezbede sigurnost građana. Srbija i Mađarska treba zajedno da štite svoje granice, državljane i kulturni identitet“, rekao je Orban.

U tom smislu, on je zahvalio Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću i vladi što su, kako je rekao, pomogli da se na južnim granicama Mađarske zadrži migracija.

Naznačio je da je ponovio ponudu i predlog Mađarske da je spremna da pomogne, kada bude potrebno da se štite južne granice Srbije i da Srbija može da računa na tehničku pomoć ili pomoć u ljudstvu.

Srbija, podvukao je, nije značajna samo za bezbednost mađarske granice, već je ona ključna na Zapadnom Balkanu i ima važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti.

Mađarski premijer je istakao da Mađarska i Srbija u međusobnim odnosima imaju razumevanja, što je, kaže, značajno, jer je pogrešno uverenje u Evropi da zemlje mogu da žive u miru samo ako je nacionalna svest slaba.

Kako je ponovio, nacionalna svest Srbije i Mađarske je jaka, to su samosvesne zemlje, a opet mogu dobro da sarađuju, što je, kaže, „mnogo bolje nego jedan lažni internacionalizam koji probleme stavlja pod tepih“.

„Mi probleme rešavamo, a između Srbije i Mađarske nema nikakvog konflikta“, naznačio je Orban.

Posebno je istakao da je ispunjena molba Srbije da Mađarske investicije ne budu samo u Vojvodini, već i u drugim oblastima i naveo da su mađarske investicije prisutne u Srbiji.

„Ako srpska i mađarska privreda jače sarađuju i Srbija će biti još bliža i dostupna za EU u ekonomskom smislu“, rekao je Orban.