Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Osmočlana izbeglička porodica VRAĆENA IZ HRVATSKE U SRBIJU

Ilustracija/ Foto: Tanjug

Osmočlana izbeglička porodica VRAĆENA IZ HRVATSKE U SRBIJU

Još jedan slučaj vraćanja izbeglica sa hrvatske granice u Srbiju isplivao je u javnost, a šef Isusovačke službe za izbeglice Tvrtko Barun kaže da se nada da će hrvatsko tužilaštvo podneti optužnice i da će odgovorne osobe za to odgovarati.

Srbija
Izvor: RTS

Reč je, naime, o osmočlanoj porodici sa šestoro dece, od kojih je najmlađe staro samo godinu dana.

Porodica je vraćena u petak iz Hrvatske u Srbiju, iako su UNHCR i Hrvatski pravni centar obavešteni o njihovoj nameri da zatraže azil u toj zemlji, saopštila je na Fejsbuku organizacija "Are You Syrious".

"Još jedno guranje nazad u Srbiju i nasilje prema ženi i deci", napisala je ova organizacija na svom statusu.

Dodaju da im je jedan član porodice rekao da je policija udarila njegovu majku te da su nazad u Srbiju morali pešice i da je put trajao punih osam sati.

"Ono što je još gore je to što su deca prisiljena da prespavaju noć napolju jer UNHCR-ova linija prima pozive tek od 8.30 pa nisu mogli ranije da se pozabave slučajem", piše na pomenutoj društvenoj mreži.

Organizacija "Are You Syrious" je objavila i fotografiju dece koja su hladnu noć provela na otvorenom.

Tvrtko Barun rekao je za zagrebačku N1 da imaju saznanja o ovom i drugim slučajevima proterivanja iz Hrvatske u Srbiju, koja se događaju poslednjih meseci.

"Imamo saznanja s obzirom na to da imamo kancelariju u Beogradu. U poslednje vreme imamo slučajeve ljudi koji tvrde da su iz Hrvatske vraćeni u Srbiju. Oni su tražili azil, ali su ih vratili u Srbiju", kazao je Barun i dodao da je nedavno zaštitnica građana u jednom dokumentu pobrojala slučajeve nepravilnosti na granici i poslala ih državnim institucijma.

"Nadam se da će Državno tužilaštvo podići optužnice i da će odgovorne osobe odgovarati za takve postupke", rekao je Barun.