Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Osnovano Austrijsko-kosovsko društvo prijateljstva

Foto: sxc.hu

Osnovano Austrijsko-kosovsko društvo prijateljstva

U Beču je sinoć svečano osnovano Austrijsko-kosovsko društvo prijateljstva, koje ima za cilj pospešivanje bilateralne saradnje Austrije i Kosova.

Srbija
Izvor: Tanjug

Na funkciju predsednika novog bilateralnog društva u Austriji izabran je poslanik u skupštini pokrajine Donje Austrije iz redova Narodne partije (OVP) Lukas Mandl.

Potpredsednica je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček.

U videoporuci, povodom osnivačke skupštine, ona je pohvalila poslednje uspehe u približavanju Kosova Evropi, između ostalog stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, preporuka Evropske komisije za viznom liberalizacijom i prijem u UEFA.

To sve, prema njenim rečima, daje građanima Kosova više uverenja da je njihov put u EU realan i moguć.

Novo društvo treba da bude primljeno u krovnu organizaciju "Partner svih nacija" (PaN), čiji je član i Austrijsko-srpsko društvo.

Kako je saopšteno savetničke delatnosti u društvu obavljaju bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek, raniji poslanik u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda, kao i brigadir austrijske vojske Johan Luif, koji je godinu dana bio zamenik komandanta KFOR-a.

Svečanoj sednici u sedištu "Udruženja industrijalaca" prisustvovao je zamenik kosovskog ministra za evropske integracije Ramadan Iljazi.

Ambasador Kosova u Beču Sami Ukeli ocenio je osnivanje Društva kao važan korak ka daljem produbljenju odnosa Austrije i Kosova.

Inače bilateralna društva se bave povezivanjem zemalja i po običaju članovi su predstavnici dve države, kao i uvek i ambasadori Austrije u toj zemlji, i diplomatski predstavnici države povezivanja u Austriji.