Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ostaje Zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine

Foto: sxc.hu

Ostaje Zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine

Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u SFRJ i nastavlja da ga primenjuje, izjavio je danas rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine Srbije Milan Petrović.

Srbija
Izvor: Tanjug/ Slobodna Evropa

Petrović je za Slobodnu Evropu rekao da najave iz Hrvatske, da će blokirati evrointegracije Srbije ukoliko bude primenjivala taj zakon, ne utiču na rad srpskog tužilaštva i da postoje aktuelni predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani.

"Tužilaštvo za ratne zločine i dalje u punoj meri i obimu primenjuje ovaj zakon. Njegovo stavljanje van snage dovelo bi do toga da mi ne bi mogli da gonimo ratne zločince i da oni praktično mirno žive i izbegnu krivičnu odgovornost", istakao je Petrović.

Petrović podseća da je taj zakon od 2003. do 2011. godine primenjivan bez ikakve primedbe od strane hrvatske države i da im je tek tada počela da smeta njegova primena.

To, prema njemu, ukazuje na jedan politicki motiv, a ne na pravne razloge za primenu, odnosno neprimenu.

"Jedan od branitelja prema kojima je Srbija postupala po ovom zakonu nedavno je bio i Veljko Marić", naveo je Petrović i dodao da se taj zakon primenjuje i primenjivan je u slučaju svakog izvršioca ratnog zločina, bez obzira na njegovo državljanstvo, pa i u odnosu na državljane Hrvatske.

Poslednji slučaj koji je okončan pred pravosuđem Srbije, podseća, jeste slučaj Marića, u kome je pravosnažno osuđen i po sporazumu Hrvatske i Srbije premešten u Hrvatsku da izdržava kaznu zatvora.

Kaže i da Srbija podatke koliko je državljana Hrvatske trenutno u predmetima Tužilaštva i za koliko njih je Tužilaštvo zainteresovano nema u službenim evidencijama.

"Ne pravimo razliku ko je čiji državljanin. Postupamo potpuno profesionalno. Gleda se da li ima dokaza da je neko izvršio ratni zločin ili ne. Ovaj zakon je u dubokoj saglasnosti sa svim pravilima međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava", naglašava Petrović.

Navodi i da ima predmeta na kojima trenutno Tužilaštvo radi o ratnim zločinima na teritoriji Hrvatske, predmeta u kojima se sumnja da su ih počinili hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski branitelji.

Na pitanje zašto je za Srbiju važan taj zakon, Petrović odgovara da on sprečava da ratni zločinci mirno šetaju u zemljama bivše SFRJ time što su izašli iz republike u kojoj je bio rat, prešli u drugu i uzeli novo državljanstvo.

"Jedan broj njih došao je i u Srbiju. Ako bi ovaj zakon prestao da važi, oni bi praktično bili amnestirani", zaključuje Petrović.