Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OSTAJU GDE SU: Srpski sportisti neće sa postolja zbog KiM

Foto: RTS

OSTAJU GDE SU: Srpski sportisti neće sa postolja zbog KiM

Ukoliko se naši takmičari i oni iz samozvane države Kosovo sretnu negde na pobedničkom postolju, moraće na njemu i da ostanu, stav je Božidara Maljkovića.

Srbija
Izvor: RTS

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije zauzeo je čvrst stav o tom pitanju i neće odustati od njega ni po cenu smene.

On je u intervjuu „Nedeljniku“ objasnio zašto Srbi i sportisti iz samozvane države Kosovo moraju da budu na istom postolju ako se na njemu sretnu.

„Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promeni. Ako je bilo ko u državi protiv toga, moraće mene da otera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje, bez obzira na to ko je još na tom istom postolju“, naglasio je Maljković.

On je kao primer naveo slučaj sa nedavne Olimpijade mladih u Đeru.

„Bio sam na tim Olimpijskim igrama i Đorđe Višacki mi kaže: Božo, možemo da imamo veliki problem, a to je da se takmičarka s Kosova u džudu nađe na postolju sa našom takmičarkom. Odluka Vlade Srbije je da predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali da je bio slučaj u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova — moj stav je bio čvrst i odlučan da budemo na postolju. Nema odlaska sa postolja. Nije se to desilo u Đeru, ali ubuduće ako se to desi… Ja sam takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta — ne sme nijedan srpski sportista da odlazi sa postolja“, ukazao je Maljković.