Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Otkazan Sajam knjiga u Gračanici, knjige nisu mogle preko graničnog prelaza

Foto: carina.rs

Otkazan Sajam knjiga u Gračanici, knjige nisu mogle preko graničnog prelaza

Vidovdanski sajam knjiga, koji je trebalo da bude održan od u Gračanici od 15. juna do 1. jula otkazan je zbog zabrane prelaska knjiga na srpskom jeziku na Kosovo i Metohiju.

Srbija
Izvor: Tanjug

Iako zabrana kosovskog ministarstva zvanično važi samo za školske udžbenike na srpskom jeziku, na Kosovo i Metohiju ne mogu ući ni knjige koje nisu školski udžbenici, saopšteno je tim povodom iz Doma kulture u Gračanici.

Pored blagovremeno dostavljenog zahteva prvo opštini Gračanica, koja je 8. juna zahtev prosledila kosovskom Ministarstvu kulture da omogući neometan prelaz knjiga preko prelaza Jarinje, Ministarstvo kulture se 13. juna oglasilo da nije nadležno da odlučuje o tome, navodi se u saopštenju.

Ceo postupak je prešao u nadležnost Ministarstva obrazovanja, koje se, opet, oglasilo da ni ono nije nadležno da odlučuje o tome, te i ceo „slučaj" vratilo Ministarstvu kulture.

Jasno je da su vlasti odlučile da adminstrativnim preprekama i iznurivanjem spreče ulazak knjiga, pa ove godine mali Sajam u Gračanici neće biti održan, navodi se u saopštenju iz Doma kulture u Gračanici.

Posle tri godine održavanja Sajma u Gračanici, koja nema ni knjižaru, prištinske institucije su građanima ove enklave, nadomak Prištine, oduzele pravo da, makar, petnaest dana budu među knjigama, dodaje se u saopštenju.

Isključivo o svom trošku i potpuno volonterski Sajam je organizovao Đuro Smuđa iz Beograda, jer je, dolazeći na Kosovo i Metohiju, odlučio da na takav način pomogne izolovanim srpskim sredinama.