Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OTKRIVENA KRAĐA BEBA: "Mislio sam da mi je brat mrtav, a onda sam ga upoznao"!

Ivan Miljković/ Foto: Facebook.com

OTKRIVENA KRAĐA BEBA: "Mislio sam da mi je brat mrtav, a onda sam ga upoznao"!

"Tvrdim da je moj brat blizanac ukraden iz porodilišta i da je on živ danas", istakao je Miljković ekskluzivno za Novu borbu, dodavši da policija i Tužilaštvo u Srbiji štite takav vid organizovanog kriminala.

Srbija
Autor: Nova borba

Miljkovićeva majka je 7. maja u Svijancu 1979. godine, bez ikakvih komplikacija rodila dva muška deteta, blizanca.

"Već sledećeg jutra, bez ikakvog znanja naše majke, prebacili su nas na Neonatalogiju za Beograd, majka je saznala za to tek kada smo mi već bili u Beogradu. Tati je odmah 8. maja rečeno da ide da upiše imena deca u matičnu službu, i da je jedno preminulo, a da je drugo u kritičnom stanju", svedoči Ivan Miljković i dodaje da je njegovi otac odmah otišao u matičnu službu, gde blizancima upisuje imena Ivan i Nenad i kreće za Beograd.

"Kad je stigao u Beograd, tražio je da preuzme leš deteta, a iz tadašnje Specijalne bolnice za nedonoščad, rekli su mu da ne može da preuzme telo, te da će dokumentaciju dobiti, i tada su ga savetovali 'da čuva ono što je ostalo, pošto je ono u kritičnom stanju'", govori Miljković za naš portal i dodaje da dokumentacija nikad nije stigla, kao niti bilo kakva potvrda o smrti.

Porodica Miljković bila je bez ikakve informacije sve do 2003. godine, kada je Ivanova majka u jednoj priči prepoznala identičan slučaj i tada kreće i dokumentovana portaga za njegovim bratom.

"Ubrzo smo ustanovili da nema grobnog mesta Nenada Miljkovića, da nema nikakvog materijalnog dokaza da je on umro, ustanovili smo da je on verovatno živ, jer čim nema potvrde o smrti, i nema sahrane, dete je živo", govori Ivan i ističe da na Neonatologiji u Beogradu postoji matični list otpusne liste za njegovog brata, a za njega matični list otpusne liste i otpusna lista, tako da je lako pretpostaviti da je otpusna lista Miljkovićevog brata blizanca otišla u novu porodicu.

Kao dodatni dokaz o lošem pokušaju prikrivanja smrti njegovog brata, Ivan ističe podatak da postoje četiri različita datuma smrti.

"Po protokolu svijanačkom piše da je jedno dete umrlo odmah po porođaju- tu se onda postavlja pitanje kako je moglo za beogradsku Neonatologiju da bude prosleđeno dvoje iz Svilajnca? A po njihovom protokolu porođaja, piše da je po nečijoj izjavi utvđeno da je jedno preminulo", svedoči Ivan.

"U Savskom vencu na Neonaologiji se kaže da je moj brat blizanac umro 8.5.1979, a posotoji podaci i da je preminuo 2.7.1979. U dokumentu iz 2007. godine o poništenju matičnog broja, pošto su nam dodeli identične matične brojeve, za obojicu isti i tako hteli da prikriju identitet mog vrata, piše 8.7.1979. godine. I to je četvrti datum", kroz nevericu priča Miljković.

"2004. godine mu je poništen upis u matičnu knjigu rođenih kroz brisanje državljanstva, kao da nije ni rođen - zato tvrdim da taj vid zločinačkog kriminala ima veliku zaštitu sudstva i policije", osečan je naš sagovorik koji dodaje da mnogo porodica u Srbiji traži nestale bebe, ali da sudovi to vešto prikrivaju.

"Znam za mog brata, i ko je i šta je, i gde je. Ali, ko god je u Srbiji izašao sa identitetom da sumnja, došlo je nekako do suda. Kod nas privatne DNK analize sud ne prihvata, dok nisu po nalogu suda. Ko god je po nalogu suda radio neku DNK analizu, to je sve zatvoreno i palo je u vodu.

Milljković je sada u kontaktu sa svojim batom, a DNK analizom su i potvrdili srodstvo. Međutim, on traži pravnu satisfakciju.

"Meni je u cilju da država kaže ko je, šta je i gde je. Ja znam sve i tvrdim da je on odrastao na Kosmetu, u albanskoj porodici, koja je rimokatoličke veroispovesti. Ali, neću se zaustaviti dokle god ne 'otvorim' institucije".

Ivan Miljković ispred zgrade Vlade Srbije- ne odustaje / Foto: Facebook

Miljković tvrdi i da nova Vlada u Srbiji štiti krađe beba. Prema njegovim rečima, premijer Aleksandar Vučić je dao nalog nekim službama da ispitaju njegov slučaj.

"Dao je nalog MUP-u, Ministarstvu omladine i sporta, Ministarstvu zdravlja i verovatno Ministarstvu pravde da provere moj slučaj, i taj izveštaj je bio dostavljen u kabinet premijera pre aprilskih izbora. E, onda su počeli da me 'vozaju' iz njegovog kabineta, te zbog predizborne kampanje, te su izbori, pa dođite posle. Ja im se uvek obratim i pismeno, a mnogo puta sam razgovarao i sa njegovom šeficom kabineta Divnom Arsić, koja me je gomilu puta i izvređala i nagrdila, prosto kao da mi je zabranjeno da zovem", ističe Ivan i dodaje da mu je javljeno da je taj izveštaj dostavljen na njegovu adresu poštom, ali i da on nikada nije stigao do njega.

"Znam zašto oni meni ne daju takav izveštaj. Prosto, ako mi napišu da je Nenad živ, ja bih ih tužio i tu bi mnogo ljudi 'moralo da padne', a ako napišu da nije, ja bih tražio grobno mestu i eshumaciju, a grobnog mesta naprosto nema", zaključuje Miljković i kaže da ima odgovor iz beogradskog pogrebnog preduzeća u kome stoji da nijedna beba iz Neonatalogije nije preuzeta u maju mesecu 1979. godine.

Nova borba će u narednom periodu pisati opširinije o slučaju porodice Miljković.