Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Otvaranje poglavlja 23 tek krajem godine?

Ilustracija NB

Otvaranje poglavlja 23 tek krajem godine?

Ukoliko Hrvatska ne povuče blokadu u otvaranju poglavlja Srbija ulazi u crvenu zonu, pa bi naredni korak u evrointegracijama mogao biti odgođen do kraja godine

Srbija
Izvor: Večernje novosti

Ukoliko u narednim danima ne dođe do pomaka oko hrvatske blokade poglavlja 23, Srbija će ući u “crvenu zonu”, a naredni korak naše zemlje ka EU mogao bi da se prolongira za kraj godine.

Naime, curi vreme da se obavi sav tehnički posao kako bi pregovori o ovom poglavlju počeli za vreme predsedavanja Holandije, odnosno do kraja juna. U slučaju propuštanja ovog roka, vrlo lako bi se moglo desiti da se sve tempira tek za decembar, kada predsedavanje EU završava Slovačka, tvrde izvori “Novosti” u Briselu.

Prema informacijama "Večernjih novosti", zbog nedostatka konsenzusa među članicama, Evropska komisija još ne može ni da počne izradu nacrta zajedničke pregovaračke pozicije EU za poglavlje 23. A nju, pre nego što se da zeleno svetlo za otvaranje poglavlja, mora da prouči i odobri svih 28 članica.

Zagreb i dalje ne odustaje od tri uslova za ovo poglavlje - ukidanje zakona u univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, garantovana mesta za hrvatsku manjinu u srpskom parlamentu i potpuna saradnja sa Hagom.

Pojedine članice EU, među kojima su najaktivnije Nemačka i Austrija, vrše pritisak na Hrvatsku da popusti. Danas bi u Briselu, na marginama Saveta za spoljne poslove, šefovi diplomatija ovih zemalja Frank Valter Štajnmajer i Sebastijan Kurc o tome trebalo da razgovaraju sa hrvatskim kolegom Mirom Kovačem.