Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OTVARANJE POGLAVLJA 7 i 29 očekuje se 20. juna

Foto: www.stratfor.com

OTVARANJE POGLAVLJA 7 i 29 očekuje se 20. juna

EU je danas donela i formalno odluku o otvaranju poglavlja 7 i 29 u pregovorima sa Srbijom.

Srbija
Izvor: RTS

Zaključno sa tim poglavljima, Srbija će od utorka imati 10 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od čega su dva poglavlja već preliminarno zatvorena.

Ambasadori zemalja članica na sastanku u Briselu usvojili su zajedničku pregovaračku poziciju EU, o kojoj je dogovor postignut prethodno na nivou radne grupe, čime je praktično učinjen i poslednji korak u proceduri za otvaranje poglavlja 7 o intelektualnoj svojini i 29 o carinskoj uniji.

Malta, kao zemlja predsedavajuća EU, zakazala je međuvladinu konferenciju na kojoj će biti otvorena ova poglavlja za utorak, 20. jun, u Luksemburgu, gde se tog dana održava sastanak Saveta ministara EU.

Na konferenciji će, uz delegaciju Srbije i Evropske komisije, učestvovati i predstavnici svih zemalja članica EU.

Evropsku uniju bi na Međuvladinoj konferenciji trebalo da predstavljaju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, ministarka Malte zadužena za evropske poslove Helena Dali i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi Angelina Ajnhorst.

Sa dva novootvorena poglavlja Srbija će u pregovorima o članstvu u EU imati 10 otvorenih poglavlja, od kojih su dva već privremeno i zatvorena.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han najavio je i otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u drugoj polovini godine.