Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Otvorena KAMPANJA PROTIV SRBA u Hrvatskoj"

Milorad Pupovac/ Foto: N1 video printscreen

"Otvorena KAMPANJA PROTIV SRBA u Hrvatskoj"

​Lider SNV Milorad Pupovac rekao je danas da je hrvatski ministar policije Vlaho Orepić  otvorio prostor za još jednu necivilizacijsku antićiriličnu kampanju i dodao da je time otvorena još jedna kampanja protiv Srba u Hrvatskoj.

Srbija
Izvor: N1, NB

Lider SNV Milorad Pupovac rekao je danas da je hrvatski ministar policije Vlaho Orepić otvorio prostor za još jednu necivilizacijsku antićiriličnu kampanju i dodao da je time otvorena još jedna kampanja protiv Srba u Hrvatskoj.Pupovac je za televiziju N1 rekao da nije posao ministra da govori o ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina na osnovu Zakona o prebivalištu, već na osnovu popisa stanovništva.

"Ćirilica i ćirilično pismo, kao i jezici drugih manjina regulisani su u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, u skladu s učešćem pripadnika nacionalnih manjina na popisu stanovništva. Ministar nema nadležnosti da menja popis stanovništva, niti da ga organizuje“, rekao je Pupovac.

Kako je kazao, Orepić je obmanuo javnost i optužio srpsku zajednicu da manipuliše evidencijom o prebivalištu.

"Time se ponovno otvorio prostor za antićiriličnu kampanju, a time i kampanju protiv Srba u Hrvatskoj“, dodao je Pupovac.

Pupovac je rekao i da smo teškom mukom smo prebrodili antićiriličnu kampanju vođenu necivilizacijskim sredstvima protiv jednog civilizacijskog pisma slovenske, evropske pismenosti.

“Ponovno oživljavanje toga predstavlja čin neodgovornosti i opasnost koja će uz sve ono što se događalo poslednjih nedelja i meseci, kada smo mogli da čujemo različite iskaze neprijateljstva i poruke u kojima se veličaju poraženi režimi i ideologije iz Drugog svetskog rata“, rekao je Pupovac.

Orepić je inače danas odgovorio na pismo koje je Pupovac juče uputio i u kom ga je javno kritikovao zbog izjave da brisanjem prebivališta srpska manjina u Vukovaru "više neće imati uporište za korišćenje ćirilice".

"Lažnim prebivalištima su manipulisali mnogi i vreme je da se sa tim prestane", poručio je Orepić u pismu objavljenom na njegovoj Fejsbuk stranici.